Tanınmış kişilerin portreleri, Mardin’de dükkan kapıları üzerinde can buldu!

Mardin’de bulunan Marangozlar Çarşısı, tanınmış kişilerin portreleriyle ziyaretçileri selamlıyor. Pas tutan dükkan kapıları üzerine boyanan portreler, çarşıya da ayrıca bir renk getirdi. Çarşı emektarları ve Mardin’in tanınmış isimlerinin yapıldığı portreler, bir çarşı esnafının lisans öğrencilerinden ricada bulunmasıyla yapıldı. 

KÜLTÜR-SANAT 21.04.2021, 16:39 22.04.2021, 18:45
Tanınmış kişilerin portreleri, Mardin’de dükkan kapıları üzerinde can buldu!

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı olan Marangozlar Çarşısı, şehrin ünlü ve başarılı isimleriyle renklendi. Çarşıdaki yıllardır kapalı olan dükkanlar, çürümeye bırakılmış durumda. İyice pas tutmaya başlayan dükkanların kapıları ise, ilginç bir yöntemle hayat kazandırıldı. Mavi renge boyanan kapılar üzerine, Mardin’in tanınmış ünlü isimleriyle Marangozlar Çarşısı’nın emektar isimlerinin portreleri yapıldı. 



Çürümeye bırakılmış kapılar, yeniden hayata geçirildi

Yıllardır kapalı olan ve paslanmaya bırakılan dükkanların kapıları, portreleri ağırlıyor. Çarşıya yeni bir soluk ve renk getiren portrelerle beraber, çarşı sokağı da resmen sanat sokağına dönüştü. Portrelerin çizilme fikri ve projesi ise, çarşının marangozlar kahvesini işleten esnaf İsmet Toparlı tarafından hayat geçirildi. Yaklaşık 24 yıldır bu çarşıda esnaf olan Toparlı, yüksek lisans eğitimi gören arkadaşlarına haber vererek bu projeye gerçekleştirdiğini belirtti.



Bir gün arkadaşlarıyla çarşıda otururken, kapıların bomboş ve renksiz olduğunu fark ettiğini belirten Toparlı, böyle olmasındansa renklenmesinin daha güzel olacağını düşündüklerini söyledi.  Toparlı ayrıca, bu konuda kendisine destek veren Hasan Atılgan ve Azat Aksoy’a da çok teşekkür etti.



Murathan Mungan ve Ahmet Arif gibi isimlerin portresi de bulunuyor

Yapılan portreler arasında; Mardin’in tanınan isimleri Mehmet Amca, Nasra Teyze, Feyruz, Nezir Amca, Bahe Amca, Ümmü Gülsüm gibi şehrin tanınan isimlerinin yanı sıra Şeho Muhammed, Mahmut Derviş, Murathan Mungan, Ahmet Arif ve Seyit Amca gibi Mardin’li ünlü isimler de yer aldı.



Çizim yapılacak da başka kapılar da olduğunu söyleyen Toparlı, belirli izinlerin alınmasının ardından başka isimlerin de portrelerinin çizilmesinin planlandığını belirtti.

Yorumlar (0)