Taksi Şoförü (Taxi Driver) Konusu, Oyuncuları - Fragman İzle

KÜLTÜR-SANAT 15.11.2020, 15:59 16.11.2020, 19:43
Taksi Şoförü (Taxi Driver) Konusu, Oyuncuları - Fragman İzle

1976 yapımı olan Taxi Driver filminin yönetmenliğini Martin Scorsese, senaristliğini Paul Schrader yapmıştır. Taksi Şoförü filmi 1 milyon 300 bin dolar bütçe ile çekilmiştir.

Filmin Konusu

Travis Bickle, New York’ta tecrit edilmiş 26 yaşında, yalnız yaşayan agresif bir gençtir. Vietnam Savaşı gazisiydi ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri’nden terhis olmuştu. Vietnam savaşının etkilerini henüz üzerinden atamamıştı. Kronik uykusuzluğu olan Travis bununla başa çıkmak için gece taksi şoförü olarak çalışmaya başlıyor. Gece yaptığı taksi şoförlüğü sayesinde gördüğü adaletsiz ve kirli hayatı reddetmiştir. Bu sırada Betsy isimli birine aşık oluyor. Betsy, başkan adayı olan Charles Palatine için kampanya gönüllüsü olarak çalışıyordu. Travis, Betsy ile konuşmak için bir bahane ile gönüllü olarak çalışmaya başlıyor. Ancak Betsy’e olan aşkı karşılıksız kalıyor. Travis reddedildikten sonra bir kırılma yaşıyor ve sokakları pislikten temizlemeyi amaçlıyor.

Şehrin her yerinde gördüğü pislik, işlevsizlik ve fuhuştan tiksinmiş bir şeekilde yaşamının anlamını aramaya başlıyor. Hayal kırıklığı yaşayan Travis bir çıkış yolu arıyor, fiziksel bir eğitime başlıyor ve ardından silahlanıyor. Gördüğü birçok olaya müdahale ediyor. Bu esnada Iris isimli bir fahişe ile tanışıyor ve hayatını onu bu sömürü hayatından kurtarmaya adıyor.

Taxi Driver filmi özet olarak Travis Bickle’nin kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlayamaması, bu kirliliği ve adaletsizliği kendi yöntemleri ile çözmeye çalışmasını konu almaktadır.

Fragman İzle

Filmin Aldığı Ödüller

Taksi Şoförü filmi 1976 yılında Altın Palmiye Ödülü almıştır. Amerikan Film Enstitüsü’nün hazırladığı Tüm Zamanların En İyi 100 filmi listesinde 52. sırada yer almıştır. Aynı zamanda Time dergisinin hazırladığı Tüm Zamanların En İyi 10 filmi listesinde yine 52. sırada yer almıştır. Iris karakterini canlandıran Jodie Foster 1977 yılında BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü almıştır. Travis Bickle karakterini canlandıran Robert De Niro birçok alanda birden fazla ödül almıştır.

Taxi Driver IMDB

Oyuncular

  • Robert De Niro: Travis Bİckle
  • Jodie Foster: Iris Steensma
  • Albert Brooks: Tom
  • Harvey Keitel: Sport Matthev
  • Leonard Harris: Charles PAlantine
  • Peter Boyle: Wizard
  • Cybill Shepherd: Betsy
  • Diahnne Abbott: Concession
Yorumlar (0)