Takılarıyla gömülmüş: Kadın yöneticinin mezarı bulundu

Van'da Urartular dönemine ait olan Çavuştepe Kalesi ile nekropol bölgesinde yürütülen kazılar esnasında takılarının yanı sıra iki mührüyle gömülen ve yaşadığı dönemde yönetici olduğu üzerinde durulan bir kadının mezarı da ortaya çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 09.09.2021, 01:23 10.09.2021, 17:48
Takılarıyla gömülmüş: Kadın yöneticinin mezarı bulundu

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından milattan önce 764-734 seneleri arasında inşa edilen Çavuştepe Kalesi ve kuzey bölümündeki nekropol alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle sürdürülen kazı faaliyetlerinde Urartu arkeolojisi yönünden önemli bilgilere erişildi.

VYÜ (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında arkeolog, antropolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve restoratörlerden meydana gelen 25 kişilik ekiple gerçekleştirilen kazılarda Urartular döneminde yönetici olduğu düşünülen kadın mezarına ulaşıldı.

İki mühür ve işlemeli takılarıyla gömüldüğü tespit edilen kadına ait iskeletin incelenerek hem yaşının hem de diğer özelliklerinin anlaşılabilmesi için çalışma başlatıldı.

"İskeletin başı yok"

Prof. Dr. Çavuşoğlu, basın mensuplarına, kazı bölgesinde daha evvel 4 sığırı, atı ve köpeğiyle gömülen bir mezar bulduklarını hatırlattı.

Bölgede her gün yeni buluntulara eriştiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Bir kadının takılarıyla birlikte gömüldüğünü gözlemledik. İskeletin kafasının olmadığını fark ettik. Bir ritüelin parçası ya da dini inanç gereği olabilir. Başının daha kutsal bir yere konulmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyoruz." diye konuştu. 

"Çavuştepe bizi şaşırtmayı sürdürüyor"

İskeletin üzerinde resmi işlemlerde kullanılan iki mühre de rastladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Takılara ek olarak iki mühür var. Su mermerinden ve bronzdan yapılmışlar. Eski dönemlerde tüccarlar ve yöneticiler bu mührü taşıyabiliyordu. Kadında iki mührün bulunması çok önemli bir nokta. İskeletin 40'lı yaşlarında bir kadına ait olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanında bronz, gümüş ve metalden boncuklar, kornalin, akik, deniz kabuğu, cam ve pirit taşlarından meydana gelen harika bir takıyla karşı karşıyayız. O dönem için oldukça değerli takılar. Deniz kabuğu olan takı ancak Akdeniz'de bulunabilir. Ticaretle ya da özel siparişle gelmiş olabilir. Bu kadını çok önemli bir şahsiyet olduğu çok açık. Çavuştepe bizi şaşırtmayı sürdürüyor."











Yorumlar (0)