Sular çekildi, 'beddualı' kale ortaya çıktı

Elazığ'a bağlı Ağın ilçesindeki Keban Barajı'nın 1974 yılında su tutmaya başlamasıyla birlikte su altında kalan Hastek Kalesi'nin 3 katı da bu sene açığa çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 13.12.2021, 19:06 15.12.2021, 12:12
Sular çekildi, 'beddualı' kale ortaya çıktı

Elazığ'a bağlı Ağın ilçesindeki Yenipayam köyü sınırları içinde yer alan ve yalnızca teknelerle ulaşılabilen kale, Keban Barajı'na dik inen kayalıkların oyulmasıyla inşa edilmiş, odalar ve dar galerilerden meydana geliyor.

Kale içindeki geniş kullanımlı odalar, kaya mezarı ve tapınak alanını andıran kısımlar ile galerilerde yer yer havalandırma, ışık alma veyahut düşmana karşı savunma noktası olarak kullanılan mazgal delikleri de yer alıyor.

"Bölgemiz için önemli"

Doç. Dr. Korkmaz Şen, basın mensuplarına, bölgenin Hristiyanlık öncesi dönemde inşa edilmiş bir tapınak alanı olma olasılığının çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Buraya benzer bir örneğinin Tunceli'ye bağlı Çemişgezek ilçesinde bulunan İn Delikleri olduğunu dile getiren Şen, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgemiz için çok önemli noktalardan biri. Buranın bir tapınma alanı olma ihtimali çok yüksek. İn Delikleri'nde de birkaç kattan meydana gelen kaya oymaları yer alıyor."

"Bu bir beddua"

Şen, kalede ilgi çeken en önemli hususlardan birinin de kayaları oymak suretiyle yazılmış mezar yazıtının acılı hikayesi olduğunu ifade etti.

Grekçe dilinde yazılan yazıtta burada yaşamış olan önemli bir kişinin genç yaşta hayatını kaybeden eşi için yazdığı, "Burada zamanında evlendiğim Athenais yatıyor. Bu mezarın yanından geçenler gül veyahut çiçek bağışlayıcısı olsun. Eğer birisi bu mezara zarar verirse bütün yer altı tanrıları ona kötülük yapsın. Bunları yazan Aeimaries'tir ve kısa bir ömrü olan eşini çok seven biridir. Onun babası da enimle aynı ismi taşıyordu." şeklindeki acılı ifadelerin yer aldığını söyleyen Şen, şöyle konuştu: 

"Burada bir beddua söz konusu. Pagan inancı açısından önemli bir nokta. Bu yazıt Hristiyanlık öncesine dayanıyor."

"Tarih meraklıları için bir fırsat"

Şen, Roma İmparatorluğu döneminde bölgenin doğu hududundaki askeri karakollardan biri olabileceği olasılığının çok fazla olduğunu belirtti.

Şen, barajdaki su düzeyinin bu sene daha da azalmasıyla ilk kez kalenin bütün katlarının ortaya çıktığını, bunun tarih meraklıları için bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.























Yorumlar (0)