Strakonikeia Antik Kenti’ne damga vuran antik masklar!

Muğla Yatağan’a yaklaşık 6 – 7 kilometre uzaklıkta bulunan ve Eskihisar köyü sınırları içerisinde bulunan Strakonikeia Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, 2.200 yıllık olduğu düşünülen masklar ortaya çıktı!

KÜLTÜR-SANAT 24.11.2020, 17:29 26.11.2020, 09:11
Strakonikeia Antik Kenti’ne damga vuran antik masklar!

3 bin yıllık tarihi ile Muğla Yatağan’a yaklaşık 6 – 7 kilometre uzaklıkta bulunan Strakonikeia Antik Kenti, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Eskihisar köyü sınırları içerisinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte kazı çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.


Bizans, Roma, Helenistik, hatta Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalma eserleri bile bulunduğu çalışmalarda, tarihin her döneminden bir eser gün yüzüne çıkıyor. 12 aydır devam eden kazı çalışmalarında, antik kentte bulunan antik tiyatro çevresinde, mitolojik karakterlerin yer aldığı 10 mask ortaya çıktı! 
 


 

Antik tiyatroda toplamda 43 ‘mask’ bulundu!


Son iki yılda 33 tane maskın ortaya çıktığı antik kentte, temizlik ve onarım işlemlerinin ardından mask sayısı 43’er çıkmış oldu. Kazı heyetinin başında bulunan Prof. Dr. Bilal Söğüt; tiyatroda bulunan maskların orijinal sıralarına göre düzene sokabileceklerini müjdelerken, o dönemdeki tiyatroya verilen değeri bugünde kendilerinin ortaya çıkarttıklarını belirtti.


Masklarda dönemin tiyatro oyunlarının anlaşılabileceğini belirten Söğüt, masklarda dönemin tanrılarının ve hayvan figürlerinin de yer aldığını belirtti. Çalışmalar son bulduktan sonra yeni masklar, ziyaretçi alanına konacak.
 

Yorumlar (0)