Sorumsuzluğun böylesi! Tarihi eserin üzerine ev yaptılar

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde, yaklaşık 60 sene önce Roma döneminden kalma duvar ve Osmanlı döneminden kalma çeşmenin üzerine yapılan ev görenleri şaşkına çeviriyor.

KÜLTÜR-SANAT 05.01.2022, 10:11 05.01.2022, 17:07
Sorumsuzluğun böylesi! Tarihi eserin üzerine ev yaptılar

Şuhut ilçe merkezinde yaklaşık olarak 60 sene önce inşa edilen evin bahçe duvarını görenler inanamıyor. 

Tarihi eseri üzerine ev inşa edildi

Osmanlı döneminden çeşme ile Roma döneminden kalma duvarın üzerine iki katlı ev inşa edilirken, tarihi eserlerin üstüne ise evin istinat duvarı yapıldı.

Duvarda Grekçe ve Osmanlıca yazılar var

Duvarda Grekçe ve Osmanlıca yazılı yazıtların etrafı ile tarihi motiflere sıva yapıldığı ve bu yazıların çıplak gözle görüldüğü belirlendi. Roma döneminden kaldığı belirtilen yazıtın bir mezar yazıtı olma olasılığının yüksek olduğu aktarılırken, Osmanlıca yazıların olduğu bölümün ise eski bir çeşme olduğu ifade edildi.

“İlk başta çeşme vardı”

Mahalle sakinlerinden Ziya Çakar, yaklaşık 60 senedir duvarın bu şekilde olduğunu belirterek, “Bu mahallede 60 senedir oturuyorum. Burası eskiden çeşmeydi, ardından sütunlar şeklinde bu çeşmeyi aldılar. Üstünde de ev var, bu ev eskiden yapıldı. Yazılar ile ilgili bir bilgim yok. Yalnızca 60 senedir böyle burası. Önceden burada bir çeşme vardı, ben öyle biliyorum” yorumunu yaptı.

Öte yandan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri konuya ilişkin inceleme başlatacaklarını açıkladı.

Yorumlar (0)