Sivas’ta bulunan cezaevi, Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’ne dönüştürüldü!

Sivas’ta bulunan, daha önce okul ve cezaevi olarak kullanılan bina Sivas İl Özel İdaresi tarafından farklı bir hale dönüştürüldü. 58 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan bina, bundan sonra Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi olarak hizmet verecek. Açılışı için gün sayılan müze için Sivas Valisi Salih Ayhan, yaklaşık br ay içerisinde açılışı yapacaklarını söyledi. 

KÜLTÜR-SANAT 06.05.2021, 14:59 06.05.2021, 18:00
Sivas’ta bulunan cezaevi, Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’ne dönüştürüldü!

Sivas’ta bulunan ve İkinci Abdülhamit için inşa edilen Hamidiye Mektebi binası, 1902 yılında hizmete başlamıştı. Ancak daha sonra 1961 yılından itibaren cezaevi olarak kullanılan müze, bir süredir kapalıydı. 58 yıl boyunca cezaevi olarak hizmet veren binanın, 2019 yılında müzeye dönüştürülmesine karar verildi. Yaklaşık iki yıl içerisinde restore edilen Hamidiye Mektebi binası, Şehir ve Sanayi Mektebi adıyla yenilendi. Son olarak yarı açık cezaevi olarak hizmet veren binanın restore dilmiş hali ile ilgili Sivas Valisi Salih Ayhan inceleme yaptı.



Cezaevi ve mektep olarak kullanılan bina, müze oldu

Müzenin yaklaşık bir ay sonra hizmete açılacağını söyleyen Vali Ayhan, Sivas’ın tarihi açıdan değerli olduğunu ve en büyük sorumluluklarının bu kültürel tarihi korumak ve gün yüzüne çıkararak muhafaza etmek olduğunu belirtti. Sivas’ı bir müze şehri olarak düzenlemek istediklerini söyleyen bu kapsamda “Müze Şehri Sivas” projesini yaptıklarını belirten Ayhan, binanın cumhuriyet döneminde de bir kadın açık cezaevi olarak hizmet gördüğünü ve 27 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu söyledi. Binanın mimari açından da Sivas’ın değerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Ayhan, Sivas’ta ayrıca başka birçok müzeyi kurmaya başladıklarını da belirtti. Projeye Sanayi Bakanlığı’nın da destek verdiğini söyleyen Ayhan, yeni yapılan müzenin yaşayan bir müze olduğunu belirtti.



Müzeler bölgesi haline gelecek

İnteraktif anamda bir müzeciliğe imza attıklarını söyleyen Vali Ayhan, geçmişin ruhunu yaşatacak faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. Sanayi Mektebindeki faaliyetlere benzer faaliyetlerin müzede de olacağını söyleyen Ayhan, belirli atölyelerin müze kapsamında yapılacağını kaydetti. Bu atölyeler arasında bakır, ahşap ve halı üzerine atölyelerin yapılacağını söyleyen Ayhan, müzede bir cezaevi odasının da olduğunu ve bu odada yaşanmış hikayelerin de yüzeye çıkacağını belirtti.

Müzenin yanında da Zanaatkarlar Çarşısı Müzesi için çalışmalar yapıldığını söyleyen Sivas Valisi Salih Ayhan, ayrıca bölgede Arkeoloji Müzesi ile Aşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi’nin de bulunmasıyla bölgenin müzeler bölgesi haline geleceğini söyledi. 

Yorumlar (0)