Sivas’ta binlerce tarihi eser bulundu

Sivas’ta Belediye tarafından gerçekleştirilen ‘Kale Projesi’ kapsamında yapılan kazı çalışmalarında 2 yılda toplam 42 bin parça Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çeşitli eserler bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 04.03.2021, 11:32 04.03.2021, 11:50
Sivas’ta binlerce tarihi eser bulundu

Sivas’ta tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak ve şehrin turizmine katkıda bulunmak amacıyla 2 yıldır devam eden proje kapmasında gerçekleştirilen kazılarda 42 bin parça Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait esere ulaşıldı.

Kazılarda sona gelindi

Sivas Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen ‘Kale Projesi’ kapsamındaki kazı çalışmalarını değerlendiren Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, yapımı süren proje içerisinde; el sanatları çarşısı, bedestenler, butik oteller ve hamam bulunduğunu söyledi.

Bilgin, “Konak mimarisi şeklinde inşa edilecek olan yapılarla bir Sivas Mahallesi şekline dönüştürülecek olan proje, şehrin turizmine önemli katkılar sağlayacak. Proje kapsamında 83 adet günübirlik yapı, 19 adet sosyo-kültürel tesis olmak üzere toplamda 102 adet bina inşa edilecek. Toplamda 37 bin metrekare alana sahip projenin, 13 bin 500 metresi inşaat alanı olurken 24 bin metrelik kısmı ise yeşil alan olacak.” dedi.

“Adeta iğne ile kuyu kazılıyor”

Gün yüzüne çıkarılması muhtemel tarihi dokuya zarr vermemek için adeta iğne ile kuyu kazarcasına titiz bir çalışmanın yürütüldüğünü dile getiren Bilgin, “Sivas'ın tarihi bir şehir olduğunu herkes biliyor. Bugün burada yapılan kazılarda da Sivas tarihinin çok eskilere dayandığı ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar 42 bine yakın Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen eserler çıkarıldı. Bu parçaların incelemeleri devam ediyor. Şehrimizin tarihini gün yüzüne çıkarmak için bu projenin ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oldu. Ayrıca buradan çıkan tarihi eserler kale projesi kapsamında hayata geçireceğimiz bir kale müze evinde sergilenecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Saraylarının ilki Sivas'ta olabilir”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise Üç Selçuklu sarayından ilkinin Sivas'ta olabileceği yönünde de bilgi ve kanıtların çıktığını söyledi.

Yıldız, “Üniversiteler bulunduğu şehirle ilgili çalışma yapması gereken kurumlardır. Burada bulunan parçalar Selçuklu tarihi açısından önemli parçalar. İnşallah kazı devam ettiği müddetçe de bunları daha iyi göreceğiz.” dedi.

Yorumlar (0)