Sinop’ta tarihi restorasyonun yüzde 90’ı tamamlandı

2 bin 500 senelik geçmişe sahip olan Tarihi Sinop Kalesi’nin surlarında 1 sene önce restorasyon çalışması başlatılmıştı. Surlardaki bakım ve onarım çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığı açıklandı. 

KÜLTÜR-SANAT 13.09.2022, 11:22
Sinop’ta tarihi restorasyonun yüzde 90’ı tamamlandı

Sinop’un simge yapılarından olan ve kenti çevreleyen Tarihi Sinop Kalesi surlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 sene önce restorasyon çalışması başlatıldı. Selçuklular döneminde kentin deniz ulaşımındaki önemi sebebiyle daha da genişletilen surlar, bir süredir bakımsız ve yıpranmış görüntüsü ile dikkat çekiyordu. Acil bakım ve onarım gerektiren noktalar sebebiyle harekete geçen bakanlık, surlarda restorasyon çalışması başlattı. Aradan geçen 1 senelik sürecin ardından çalışmaların yüzde 90’ı tamamlandı. Bakım ve onarım çalışmaları ile birlikte tüm surların gün yüzüne çıkarılması ve UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi hedefleniyor. 

“Kentimiz, hem Selçukluların hem Cenevizlilerin izlerini taşıyor”

Sinop’un konumu ve tarihteki önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Metin Süren, “Tarih öncesi dönemden bu yana binlerce senelik geçmişiyle, birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz, önemli bir kalebent kentidir. Dünyanın en jeostratejik ve jeopolitik coğrafyasında yer alan Anadolu’ya hükmeden bütün medeniyetler, Sinop Limanı’nı kullanarak denize açılmışlardır. Bu sebeple Sinop aynı zamanda çok önemli bir ticaret merkezidir. Kentimiz, hem Selçukluların hem Cenevizlilerin izlerini taşıyor” şeklinde konuştu. 

“Burası uzun süredir bakım ve onarım isteyen bir bölgeydi”

Surlardaki restorasyona çalışmasına ilişkin son bilgileri paylaşan Süren, “Uzunluğu yaklaşık olarak 3 kilometreyi bulan, toplam 11 burçtan meydana gelen Sinop Kalesi, en son yerli halk olan Gaskalılar tarafından antik dönem kalıntıları üstüne yapılmış, Osmanlılar ve Selçuklular tarafından da genişletilerek bugünkü görünümünü almıştır. Tabi, burası uzun süredir bakım ve onarım isteyen bir bölgeydi. Bu sebeple de aslında restorasyon projesi demek doğru değil. Acil onarım gerektiren bölgelerle ilgili yaklaşık 1 sene önce bakanlığımız tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı” ifadelerini kullandı. 

“2 aylık bir süreç içerisinde tüm çalışmalar tamamlanacaktır”

Kent Meydanı ve Tarihi Cezaevi projeleriyle birlikte sürdürülen çalışmaların büyük oranda tamamlandığını müjdeleyen Süren, “Meydan Projesi’nin tamamlanmasıyla ortaya çıkan kale surlarımızın hızlı bir şekilde restorasyona alınmasıyla projemiz biraz daha genişlemiş oldu. Bunun devamında kuzeyde yer alan kale surlarımız var. O noktada da acil bakım ve onarım çalışması gereken bölgeler mevcut. Şu an surlardaki çalışmaların yüzde 90 oranında tamamlandığını söyleyebiliriz. Meydan Projesi ile ortaya çıkanlarla ilgili bir ek ödenek aktarılması durumunda 2 aylık bir süreç içerisinde tüm çalışmalar tamamlanacaktır” dedi. 

Yorumlar (0)