Sinop Kalesi’nin surlarında 2 bin 500 yıllık kırlent ortaya çıktı

Gün yüzüne çıkarılan Sinop Kalesi’nde, 2 bin 500 yıllık olduğu belirlenen kırlent görüldü. Motifte, dönemin güç sembolü olarak bilinen ‘boğa başları’ bulunuyor. 

KÜLTÜR-SANAT 19.04.2022, 16:22 20.04.2022, 09:23
Sinop Kalesi’nin surlarında 2 bin 500 yıllık kırlent ortaya çıktı

Sinop’un tarihi güzelliklerinin ortaya çıkarılması hedefiyle başlatılan Kent Meydanı Projesi kapsamında, binlerce yıllık kale surlarındaki yapıların kaldırılmasından sonra kentin tarih zenginliği ortaya çıkmaya başladı. 

Millet bahçesi inşasının yapılacağı askeri gazinonun arka bölümünde yer alan kale duvarının üstünde boğa başlığı figürleri gün yüzüne çıktı. M.Ö. 120 ve M.Ö. 63 yıllarında Anadolu’da hakimiyet kuran Sinop doğumlu Kral 6. Mithridat zamanına ait olduğu belirlenen figürler, dönemin güç sembolü şeklinde taşlara işlenmiş. Krallık binalarının girişlerine ve birtakım tapınaklara yerleştirilen figürler, M.Ö. boğaya verilen önemi işaret ediyor. 

“Makam ve güç sembolü” 

Sinop Tarih ve Kültür Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Kaya, milattan önceki zamanlarda bu söz konusu figürlerin boğanın, makam ve güç sembolü olduğunu dile getirdi. Kaya, “Bu kırlentler, boğa başlığı olması gereken yerde değil daha sonraki zamanlarda buraya taşınmış. Fakat Sinop’taki tapınaklardan, mabetlerden, antik çağ saraylarından, yapıların çatı altlarından ve girişlerinden alınmış. O dönemin halk dilinde boğa, öküz bunlar, antik çağın kâhinlerinin, falcılıkta kullandıkları hayvanlar. Bu sebeple de makam ve güç sembolü olarak bu kırlentler sergilenmekte ve Sinop’un çeşitli bölgelerinden çıkmaktadır” sözlerini kullandı.


“Bunun gibi pek çok eser var” 

Kaya, figürlerin en az 2 bin 500 yıllık bir geçmişinin olduğunu kaydederek, “Kale surlarının üstünde buna benzer pek çok eser var. Bunlar zamanla kalenin onarımları sırasında tapınaklardan, diğer yapılardan söküldükçe hazır boyutlandırılmış taş parçası olarak buraya getirilmiş. Büyük ihtimalle bir ayinde kurban törenindeki anıyı taşa işlemişler” şeklinde konuştu. 

Kaya, Sinop arkeolojisi ile ilgili ilk yazılı kaynak olarak bilinen ve M.Ö. 64 ile M.S. 24 dönemlerinde yaşamış Amasya doğumlu Yunan filozof ve tarihçi Strabon’un, Sinop Kalesi surları ile ilgili dünyanın en güzel surları olarak yazıtlarında söz ettiğini ifade etti. Kaya, “Zamanla bu surların dış duvarları soyulmuş, okullarda, binalarda, hükümet binası ve cezaevinin yapımında kullanılmış, İçindeki yığıntı kalmıştır. Antik çağ, Ceneviz, Roma hatta Osmanlı’daki tüm kayıtlarda kimin bunları onaracağı, nasıl ihale yapıldığının belgesi mevcut” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)