Sinema salonları, yılda en az altı film gösterecek!

Pandemi sürecinde kapalı kalan sinema salonları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gösterim desteği almıştı. Bu kapsamda Sinema Sektörünün Desteklenmesi Hakkında bir yönetmelik düzenlendi ve salonların, bir yıl içerisinde en az altı film göstermeleri yükümlü olacak.

KÜLTÜR-SANAT 28.01.2021, 17:07 29.01.2021, 09:15
Sinema salonları, yılda en az altı film gösterecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, salgın sürecinde kapalı kalan sinema salonlarına destek verilmişti. Bu kapsamda, “Sinema Sektörünün Desteklenmesi” hakkında yapılan yönetmeliğindeki  değişimdei sinema salonlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından destek alabilmesi için bazı şartlar belirlendi. Destek sözleşmesinin imzalanmasından sonra, bir yıl içerisinde sinema salonlarının en az altı film göstermesi gerekiyor.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema sektörünün geliştirilmesi ve güçlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirledi. Ayrıca ilk uzun metrajlı kurgu film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türleri gibi Bakanlık destek tutarının tamamının tek seferde ödenebilmesi için de değişim yapıldı. “6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun” a göre, destek tutarı kadar teminat mektubunun teminat olarak gösterilmesi istenecek.

Sinema salonlarının 12 hafta sürecek şekilde, en az 6 film göstermesi bekleniyor

Eğer bir sinema salon Kültür ve Turizm Bakanlığından destek alırsa, sözleşmeyi imzaladığı tarih itibariyle, bir yıl içerisinde en az altı filmi, her biri en az bir hafta süreyle ve toplam gösterim süresi en az on iki hafta olacak şekilde göstermekle yükümlü olacak. Seans saatleri ise 16.00'dan sonra olmak üzere, günde en az üç seans gösterilecek. Ayrıca en az elli koltuk kapasiteli sinema salonlarında bu filmlerin gösterilmesi istenecek.

Eğer yıllık destek tutarı, sinema salonunun üç seans tam kapasiteli olarak çalışma durumu olursa, tam bilet tutarı üzerinden elde edilecek hasılatın yüzde 30’unu aşmaması bekleniyor. Destek tutarının yüzde 50'si destek sözleşmesinin imzalanmasından, kalan yüzde 50'si filmlerin gösteriminin tamamlanmasından sonra fatura, gösterimlere ilişkin bordro ve yapımcı paylarının ödenmesiyle ortaya çıkan dekontun onaylanmasıyla ödeme yapılacak.

Yorumlar (0)