Side Antik Kenti, binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor!

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan Side Antik Kent'te kazı çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 15.05.2022, 12:05 16.05.2022, 08:58
Side Antik Kenti, binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor!

Antik kentte yapılan kazıların 75. yılı kutlamaları çerçevesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, bölgede yapılan ilk çalışmaların Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından 1947’de başlatıldığını dile getirdi.

“Asırlık tarih gün yüzüne çıkarılıyor”

Mansel'den sonra Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olarak bilinen Prof. Dr. Jale İnan tarafından kazıların devam ettirildiğini hatırlatan Alanyalı, bu süre içinde hamamlar, tapınaklar, lahit mezarlar, çeşmelerin ortaya çıkartıldığını dile getirdi.

Binlerce yıllık tarihi, Side'de gün yüzüne çıkardıklarına dikkat çeken Alanyalı, büyük kutsal yaşlılar meclisinin yer aldığı bölgede çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti.

2017 yılından beri bu bölgede, toprak altındaki sütunlu galeri ortaya çıkardıklarına vurgu yapan Alanyalı, "Kazılarımız sonucunda 8 adet insan ve insanüstü oranlarda giyimli erkek ve kadın heykeller ele geçirdik. Heykellerin bir tanesinin önünde bir yazıt keşfettik. Yazıtta ayrıca ziyafet salonu tasarlandığı ifade ediliyor. Bu bölgede geniş bir yapı kompleksi, anıtsal yapı kurulmuş. Büyük bir meydanı ve buna açılan stoalar mevcut. Stoaların bir yanında imparator salonu olarak isimlendirilen salon var. Keşfedilen heykellerin yaşlılar meclisinde görev alan, anıtsal yapıları kente kazandıran kişilerin olduğunu tespit ettik." açıklamasını yaptı.

Kentin kuzey yönünün ise henüz kumlar içinde olduğunu belirten ve o bölgeyi "uyuyan güzel" olarak isimlendirdiğini aktaran Alanyalı, Side'de gelecek dönemdeki arkeologlar için de çalışma alanı bırakma düşüncesinde olduklarını dile getirdi. 

Alanyalı, ayrıca bu kazı çalışmalarına destek veren Türk Tarih Kurumuna, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Anadolu Üniversitesine ve ana sponsor Barut oteller grubuna teşekkürlerini iletti.

Yorumlar (0)