Sertab Erener yeni şarkısıyla acil eylem çağrısında bulundu 

Eurovision birincisi Sertab Erener, “Kim Dur Diyecek?” isimli şarkısında iklim değişikliği ile mücadele etmek, eşitliği desteklemek, yoksulluğa son vermek ve gezegeni korumak amacıyla acil eylem çağrısında bulundu. 

KÜLTÜR-SANAT 12.11.2021, 08:55 13.11.2021, 11:51
Sertab Erener yeni şarkısıyla acil eylem çağrısında bulundu 

Türkiye’nin tek Eurovision birincisi Sertab Erener, yeni bir şarkı yazdı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi tarafından dün (11 Kasım’da) tanıtılan şarkıda, dünyanın güncel durumu karşısında mücadele etmek için acil eylem çağrısında bulunuldu. 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekildi 

İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ile aynı dönemde yayınlanan şarkı, insanlığa, tüm dünyaya, “geç olmadan harekete geçin” çağrısında bulunmasıyla dikkat çekti.  

Karbon emisyonlarının sınırlanması, UNDP’nin yeni küresel kampanyasına destek olunması, eşitliğin sağlanması, yoksulluğun giderilmesi gibi konulara vurgu yapan Erener’in şarkısı dün gece itibarıyla tüm dijital müzik platformlarında yayınlandı. Şarkının klibi ise UNDP Türkiye’nin YouTube kanalında yayınlanacak.  



“Daha adil dünya için müziği kullanmak istedim” 

UNDP Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, gezegenin kurtarılması için çok az bir zamanın kaldığını ifade ederek şunları aktardı: “Sertab Erener, eylem çağrımıza ortak olarak mesajımızı değişim talep etme gücüyle yeni bir kitleye ulaştıracak. Şarkının idealist sözleri ve müziği açısından şimdiden umutluyuz.” 

Sertab Erener ise konuyla ilgili şunları aktardı: “Dünya değişiyor. Değişirken de en çok acıyı her zaman en yoksullar çekiyor. Bu sebeple bir kadın ve bir sanatçı olarak dünyanın daha adaletli ve eşit şekilde dönmesi için müziği kullanmak istedim.” 



“Kim dur diyecek?” 

Şarkının sözleri ise 2015 senesinde Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 17 maddesinin tümünü içeriyor. Şarkının sözlerinden bir kısmı şu şekilde: “Kim dur diyecek? / Aç olanları kim besleyecek? / Kim toplumsal cinsiyet ayrımını kaldıracak? / Suyu kim temiz tutacak? / Geleceği kim temiz kılacak? / Okyanuslardaki yaşamı kim koruyacak? / Toprağımızı kim canlı tutacak?” 

“Every Way That I Can” şarkısı ile 2003 senesinde Türkiye’ye Eurovision birinciliği getiren Sertab Erener, bu birincilikten sonra lösemi hastası Iraklı çocukların tedavisini ve Türkiye’deki kırsal bölgelerdeki eğitim kampanyalarını desteklemişti. 

2004 senesinde Hint Okyanusu’nda meydana gelen tsunamide insani yardım çığlıklarının duyurulmasına öncülük eden Erener, 2018 senesinde yayınladığı “Bastırın Kızlar” isimli şarkısında da Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitliğine değinmiş ve bunun sembolü haline gelmişti. Ünlü sanatçı son dönemlerde ise Covid-19 aşılama kampanyasına destek vermesiyle sık sık gündeme geliyor. 

Yorumlar (0)