Semiha Berksoy Kimdir?

KÜLTÜR-SANAT 01.09.2020, 17:44
Semiha Berksoy Kimdir?

Semiha Berksoy, çalışmalarıyla ülkemizde opera sanatına büyük katkı sağlamıştır. İlk Türk ve Müslüman kadın opera sanatçısı olarak bilinen Semiha Berksoy, 24 Mayıs 1910 Çengelköy doğumludur. Kültürlü bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen sanatçının babası Merkez Bankası mensubu, annesi de ressam idi. Belirli bir dönem Avrupa'yı etkisi altına alan İspanyol gribine yakalanan annesinin vefatıyla sarsılan sanatçı eğitim hayatına, 1917 yılında Kadıköy İlkokulu'nda başladı. 

Semiha Berksoy Hayatı

Daha ikinci sınıftayken resim, şiir ve operaya olan yatkınlığı dikkat çekiyordu. İstanbul Kız Lisesi'yle eğitim hayatını sürdüren Semiha Berksoy, okulunun yakınında açılan konservartuara gitmek istedi. Ancak babasının onay vermemesi sebebiyle Şan öğretmeni Nimet Vahit Hanım'a sanata olan aşkını ve bu yolda ilerlemek istediğini belirten bir mektup yazdı.

Darulbedayi Tiyatro Okulu'nda belirli bir dönem eğitim gören sanatçı 1931 yılında, Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde bir filmde rol aldı. ''İstanbul Sokaklarında'' isimli film, sanatçının profesyonel meslek hayatının başlangıcı olmuştur. Darulbedayi'de sahnelenen tüm opera oyunlarında baş opera sanatçısı olarak görev aldı. Sanatçının opera ve oyunculuk alanındaki başarıları, Atatürk'ün de ilgisini çekti. Halk arasında ''İlklerin Kadını'' olarak tanınan Semiha Berksoy, sanat alanında birçok yeniliğin öncüsü olmuştur. Bu başarıları devlet burslu olarak Berlin'e gönderilen opera sanatçısı, çeşitli festivallerde sahne aldı. 1939 yılında Türkiye'ye döndü ve Carl Ebert tarafından kurulan Ankara Devlet Operası'na katıldı. Kendisi, operanın kurucusu Carl Ebert'in reji asistanı olarak görev aldı. 

1950 yılında açılan devlet operasına solist olarak atanan Semiha Berksoy, ses uzmanları tarafından ''Birinci Sınıf Dramatik Soprano'' sıfatına layık görüldü. ''Lüküs Hayat'' ve ''Deli Dolu'' operetlerinin de önderi olan sanatçıya TBMM tarafından Atatürk Opera Ödülü verildi. Ercüment Siyavuşoğlu'yla evliliğinden bir kızı olan opera sanatçısı Semiha Berksoy, 94 yaşındayken 15 Ağustos 2004 yılında İstanbul'da vefat etti.

Yorumlar (0)