Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan'ın kayıp mezarı, gün yüzüne çıkarıldı!

Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un kayıp mezarları, Diyarbakır’a bağlı Silvan ilçesinde bulundu. Dicle Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sonucu elde edilen mezarlar sayesinde, Diyarbakır’ın tarihine farklı bir bakış açısı gelecek.

KÜLTÜR-SANAT 13.01.2021, 10:00 13.01.2021, 15:54
Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan'ın kayıp mezarı, gün yüzüne çıkarıldı!

Diyarbakır’ın, halk tarafından “Dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale" olmasıyla bilinen Silvan Kalesi’ni barındıran ve tarihi açından zengin ilçesi Silvan, yeni bir tarihi olayla daha gündem oldu. Tarihte önemli bir yer tutan Anadolu Selçuklu Devleti’nin ikinci sultanı olan I. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un kayıp mezarları, ilçede bulundu.

Dicle Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları öncesi, üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Tanyıldız başkanlığında mezarın bulunması için bir komisyon oluşturulmuştu. Komisyyonda Prof. Dr. İrfan Yıldız, Doç. Dr. Oktay Bozan, Doç. Dr. Aytaç Coşkun ve doktor öğretim üyesi Salih Erpolat'ın da yer almıştı. Kaynak taraması ve ilçedeki mezarlarda araştırmalar yapan komisyon, Orta Çeşme Parkı'ında bulunan iki mezarda yoğunlaşmaya başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle kazı çalışması yapıldı

Ayrıca o dönemle alakalı araştırma yapan kişilerle de görüşen komisyon, bölgede 9 gün boyunca kazı çalışmaları yaptı. Çalışmalar sonucunda mezarlara ulaşıldı.  Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, yaptığı açıklamada mezar yerleri için daha önce bir çok çalışma yapıldığını belirtirken, yeni kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek verdiğini söyledi.

Çalışmalar sonucu elde edilen bulgularla, mezardaki kişiler yaş ve cinsiyet olarak döneme uygun olduklarının tespit edildiğimi belirten Karakoç, türbenin taşlarının Selçuklu dönenine uygun olduğunun da belirlendiğini söyledi. Atrıca Karakoç, bu buluntularla beraber hem Silvan hem de Diyarbakır’ın tarihi açısından farklı bir bakış açısının geldiğini dile getirdi. 

Döneme ait yazı stilleri de bulundu

Doç. Dr. Bozan, tarihi açıdan önemli bir şahsiyetin mezarını tespit ettiklerini dile getirirken; Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazı çalışmaları sırasında yaklaşık 35 metrekarelik bir alanda 2 metre derinliğe ilindiğini söyledi.

Çalışmaların beşinci gününde iki mezarın ve bir duvar kalıntısının belirlendiği söyleyen Prof. Dr. İrfan Yıldız, kalıntıların tamamen ortaya çıkması için akşama kadar çalışmalar sürdüğünü belirtti. Yarıca yıldız, kazıda elde edilenkitabe parçalarında yer alan yazı stillerinin, o döneme ait olduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0)