Selçuklu kümbetinde seneler sonra ortaya çıkan gerçek

Afyonkarahisar’a bağlı Çay ilçesinde 12'inci yüzyılda dönemin ünlü din alimlerinden Esirüddin Ebheri adına Selçuklular tarafından inşa ettirilen kümbetteki sandukadan, 30 sene evvel cenazenin çalındığı ortaya çıktı. Define avcılarınca yapılan kaçak kazılarda cansız bedenin çalındığı sandukanın çimento torbaları konulmuş hali görüntülendi.

KÜLTÜR-SANAT 20.09.2021, 23:43 21.09.2021, 15:12
Selçuklu kümbetinde seneler sonra ortaya çıkan gerçek

Olay, Afyonkarahisar’a bağlı Çay ilçesindeki Eber beldesinde yaşandı. Aktarılan bilgilere göre, geçtiğimiz senelerde Selçuklular tarafından 12'inci yüzyılda dönemin önemli alimlerinden Esirüddin Ebheri adına inşa edilen tarihi kümbette define avcılarınca kaçak kazılar yapıldı. Kazılar neticesinde tarihi sekizgen şeklindeki kümbetin içerisinde bulunan sandukada Esirüddin Ebheri’ye ait olduğu iddia edilen ceset çalındı. Aradan geçen senelerde ise sandukanın tabanı restorasyon çalışmalarında kapatıldı. Boş bir biçimde kalan kümbette şimdi yalnızca namaz eda ediliyor. Kümbetin, mezar odası olarak da bilinen kısmında ise restorasyon faaliyetlerinden arta kalan çimento torbalarının olduğu gözlendi. Sandukadaki cansız bedene ne olduğu ve cenazenin tam olarak ne zaman çalındığı ise belirsizliğini koruyor.

“Ceset çalındı"

Bolvadinli tarih araştırmacısı ve emekli imam Seydi Tosun, kümbetin ünlü Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, Selçuklulara özgü sekizgen külahlı biçimde yapıldığını söyledi. Kümbetin altında yer alan mezar odasının boş olduğunu kaydeden Tosun, çarpıcı bir iddia ortaya attı. Türbedeki cesedin çalındığını öne süren Tosun, şöyle konuştu:

“Cansız beden ne yazık ki bazı kendini bilmez insanlar tarafından çalındı. Çaldıktan sonra üstü kapatılmış. Esirüddin Ebheri’nin türbesi resmen kaybolmuştur. Bu da bizi çok üzmektedir.”

“Bu olay medyaya yansımadı”

Diğer yandan, konuya dair bilgisine başvurulan emekli Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Uyan, olayın geçmişinin 30 seneden fazla olduğunu ifade ederek, “Biz o zamanlar Eber Gölü’nde foto safarileri düzenliyorduk, o kümbeti de ziyarette bulunuyorduk. Orası boştu, harabe bir haldeydi. Yaklaşık 30 sene öncesinden bahsediyorum. O dönem belediye tarafından onarıldı. Böyle bir şeyi aklım almıyor. Bu olay o dönem medyaya yansımadı. O dönemler inanın utanmıştım." dedi. 





Yorumlar (0)