Saraçhane'de heyecan verici keşif

Fatih'te yer alan Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda sürdürülen kazı faaliyetlerinde, antik Yunan mitolojisinde sürü ve çobanların tanrısı olarak da bilinen Pan heykelinin bir parçası gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 01.06.2023, 18:25
Saraçhane'de heyecan verici keşif

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin yer aldığı Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda, geçtiğimiz 8 Haziran tarihinden bu yana kazı faaliyetlerinin sürdürüldüğü anımsatıldı.



Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor

Kazı faaliyetlerinin ana yapının kuzeybatı tarafında devam ettiğine işaret edilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

"Yüzeyden yaklaşık olarak 2,60 metre derinde dolgu toprak içinde antik Yunan mitolojisinde sürü ve çobanların tanrısı olarak da bilinen Pan heykelinin mermer bir parçası bulundu. 18 santimetre genişliğinde, 20 santimetre yüksekliğindeki heykelin gövde altı ile sol kolunun kırılmış vaziyette olduğu saptandı. Heykelin Roma imparatorluğu dönemine tarihlendiği öngörülmekte olup gerekli uzman incelemesinin ardından tarihleme gerçekleştirilecektir."



Müze deposuna kaldırıldı

Pan'ın, Yunan mitolojisinde çoban, satir ve kırınların tanrısı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu tanım, Pan'ı tabiat ile direkt ilişkili kıldığı için pastoral bir niteliğe sahip olsa da Pan'ın tüm mitoslarda yarı insan, yarı keçi suretinde tasvir edilmesi Pan'ı korkutucu bir figür konumuna getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda birden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle onları korkuttuğu için 'panik' sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğundan dolayı ürkütücü görüntüsüyle zıtlık arz edecek bir şekilde kaynaklarda çoğu zaman kırlarda dolaşan ve flüt çalan, sevimli bir figür olarak tanımlanır. Fakat Pan, pek çok kaynakta çığlık atarak düşmanlarına panik ettirme, kaçırma becerisine sahip olarak nitelendirilmiştir."

Bahse konu parçanın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünce alınarak müze deposuna nakledildiği bildirildi.

Yorumlar (0)