Şanlıurfa’da büyük heyecan: Göbeklitepe’nin ardından ‘Karahantepe’ sürprizi!

Dünya tarihinin en eski kült yağılar topluluğu olarak bilinen Göbeklitepe’nin ardından, Şanlıurfa’da bir sürpriz mekân daha yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Karahantepe’ hakkındaki açıklamaları, büyük heyecana sahne oldu.

KÜLTÜR-SANAT 27.11.2020, 14:37 28.11.2020, 12:51
Şanlıurfa’da büyük heyecan: Göbeklitepe’nin ardından ‘Karahantepe’ sürprizi!

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden olan ‘Göbeklitepe’ te sürpriz buluşlar devam ediyor! Şanlıurfa’ya yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan ve Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe’dekji dikili taşların yer aldığı Karahantepe’de kazı çalışmaları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kazı çalışmalarından gelen sonuçlara göre, ses getiren yeni bir buluşun olabileceğine işaret etti.


Karahantepe’de yapılan kazı çalışmalarında çıkanların tarihi, laboratuvar sonuçlarına göre belirlenecek. Göbeklitepe’de hayvan figürlerinin ağırlıkta olduğu eserler yer alırken, Karahantepe’deki eserlerde ise insan figürlerinin yer aldığı eserler daha ağırlıkta olarak karşımıza çıkıyor.
 


 

Karahantepe ile birikte, Şanlıurfa’ya daha çok turist akını olacağı düşünülüyor

UNESCO’NUN Dünya Mirası Listesi’ne giren mekan için, Şanlıurfa’daki kültür envanteri çalışmaları kapsamında araştırmalar yapılmaya başlandı. Karahantepe'deki yapılar, Urfa’ya yaklaşık 46 km uzaklıkta bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı’ndaki mahallede yapılan araştırmalar zamanında 1997’de fark edilmişti.


Alanda 3 yıl önce ise, "Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları" projesi kapsamında yüzey araştırma çalışması başlatılmıştı. Mekânda tıpkı Göbeklitepe’deki gibi ”T” harfi şeklinde 250 kadar dikili taşlar bulunmuştu. Geçen yıl ise neolitik döneme ait heykeller ve anakayaya oyulmuş çukur tabanlı yapılar bulunmuştu.


Şanlıurfa’da yaşanan bu gelişmenin ardından turizm merkezine dönüşeceği ve turistlerin tarih yolculuğu yapması planlanıyor.

Yorumlar (0)