Şanlıurfa'da bulunuyor: Hz. Musa'nın yaşadığı rivayet ediliyor

Peygamberler Şehri olarak adlandırılan Şanlıurfa'da Hazreti Musa'nın yaşadığı rivayet edilen, tarihi kaya mezarları, kuyuları ve kabartmalarıyla dikkati çeken Soğmatar Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 25.08.2021, 01:11 26.08.2021, 11:37
Şanlıurfa'da bulunuyor: Hz. Musa'nın yaşadığı rivayet ediliyor

Kente 80 kilometre uzaklıktaki Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde yer alan antik kent, firavundan kaçan Hz. Musa'nın yaşadığı yer olarak kabul görüyor.

Halk arasında Hz. Musa'nın, kayınpederi Şuayip Peygamber ile bu bölgede buluştuğu aktarılıyor.

Köyün ortasında bulunan Kalkolitik döneme dek tarihlenen ve kutsal olarak görülen höyük, Soğmatar'ın milattan önceki dönemlerde inşa edildiği ve tepedeki duvar ile burç kalıntıları, höyüğün uzun seneler kale olarak kullanıldığını gün yüzüne çıkarıyor.

Yüzlerce tarihi kaya mezarı, kuyu ve kabartmanın bulunduğu antik kent, ay ve güneş tanrılarına ait tapınaklarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

"İlimizdeki en önemli tarihi mekan"

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, basın mensuplarına, ildeki en önemli tarihi mekanların başında Soğmatar Antik Kenti'nin geldiğini belirtti.

Bölgede oldukça ilginç yapıların yer aldığının altını çizen Çoban, şöyle konuştu:

"Şu an ilimizde en gizemli ve ilgi çeken tarihi mekanların başında burası geliyor. Museviler için büyük bir önem arz eden Hz. Musa kuyusu bulunuyor. Sırf burası için kentimize gelen turist kafileleri var. Son zamanlarda yıldız bilimleriyle uğraşan gruplara da rastlıyoruz."

"Çok ciddi bir potansiyel var" 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Mehmet Kamil Türkmen de antik kentin çok tanrılı dinlerin önemli bir merkezi olduğunu dile getirdi.

Bölgede gerçekleştirilen kazıların tarihe ışık tuttuğunu aktaran Türkmen, şunları kaydetti:

"Birkaç sene evvel 5 bin senelik bir oyuncak burada bulundu. Bu bölgede turizm destinasyonu geliştirmemiz lazım. İnşallah bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Soğmatar yapılacak çok işimiz ve çok ciddi bir potansiyelimiz var."

Bölgeye gezi için İstanbul'dan gelen Arif Yorulmaz adlı yurttaş ise çok farklı tarihi yapıları bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.













Yorumlar (0)