Sandalet içine çorabı ilk giyenler Antik Romalılardı

Yaz aylarında çoğu zaman bir 'yanlış moda görünümü' olarak da değerlendirilen sandalet içinde çorabın ilk kez Antik Romalılarda olabileceği ifade ediliyor.

KÜLTÜR-SANAT 11.11.2020, 06:50 11.11.2020, 07:46
Sandalet içine çorabı ilk giyenler Antik Romalılardı

Günümüzde yaygın modaya uygun giyim tarzının aksine yaz aylarında sandalet ve çorabın birlikte giyilmesini görebilmek mümkün olabiliyor.

Modanın aksine, yirmi ya da otuz sene önce altın çağlarını yaşayan bu çorap-sandalet kombinasyonunun derin bir tarihi olabileceği araştırmacılar tarafından ortaya çıkartıldı.

Roma sandaletindeki kalıntılar incelendi

Telegraph gazetesinin haberinde Richard Alleyne, "Arkeolojik kazılarda elde edilen bulgularda, Antik Roma lejyonerleri tarafından sandaletler ve çorapların birlikte giyildikleri ortaya çıkartıldı. Kuzey Yorkshire'daki kalıntılarda elde edilen bir Roma sandaletinden çıkan çivideki bir pas, çorap tipi bir giysinin giyildiği fikrini içeren lifleri barındırıyor." şeklinde konuştu.

Giyim stili netleştikçe yeniden moda olabilir

Kimi zanaatkarlar Nalbilding tekniği olarak da bilinen, kimi zaman iki iplikli örgünün öncüsü olarak kabul gören ve tek bir iğnede kıvrımlı bir tane ilmeği bulunan tekniği kullanıp neşeli çizğili çorapların kendine ait versiyonlarını yapıyor. Romalıların sandaletin altına giymiş oldukları çorapların teknik ve stillerine ilişkin daha fazla kanıta erişebilinirse bu zanaatkarlar da orijinaline yakın çorapları yapabilecekler gibi duruyor.

"En büyük terzilik suçlarımızdan birini Romalılardan almış olabiliriz"

Araştırmacı Alleyne, "Şimdilik tarih kayıtlarına geçmesi bizim için yalnızca önemli bir yenileme yapmamız gerekiyor: İtalyanların ve İngilizlerin modadaki tarzlarıyla çok konuşulduğunu biliyoruz, ancak öyle görünüyor ki bizler, belki de en büyük terzilik suçlarımızdan birini Romalılardan almış olabiliriz." diyor.

Yorumlar (0)