Sanat dünyasını şoka sokan "insan gözlü korkunç kuzu"!

Otoritelerce Orta Çağ'dan kalma en önemli sanat eserlerinden biri olarak kabul edilen Ghent Altar Panosu, yapılan restorasyonun ardından "ilginç bir çift göz" ortaya çıkardı.

KÜLTÜR-SANAT 22.01.2020, 13:56
Sanat dünyasını şoka sokan "insan gözlü korkunç kuzu"!

Belçika'nın Gent şehrindeki St. Bavo Katedrali'nin 1432 ylında Jan ve Hubert Eyck kardeşler tarafından yapılan Ghent Altar Panosu'nun restore edilmiş hali bir anda dünya gündemine oturdu. 

Restorasyonun sonucunda "kurban edilen kuzu" figürünün Eyck kardeşlerin orjinal olarak yaptığı daha detaylı hali çıktı. 

Restorasyon ekibinin şefi de şok oldu!

Oldukça korkutucu bir çift göze sahip olan kuzu, sanat dünyasının en büyük tartışma konusu haline geldi. Smithsonian Enstitüsü'nün dergisinde "korku verecek derecede insansı" olarak yorumlanan kuzu, restorasyon ekibinin şefi Hélène Dubois tarafından "karikatür gibi" diye nitelendi. Dubois, "Bu herkes için bir şok oldu. Erken Hollanda sanatında daha önce buna benzer bir şey hiç gözlemlenmedi" diyerek ekibiyle birlikte yaşadığı şaşkınlığı çok net bir şekilde ifade etti.

"Bu sonucu açıklayabilecek bir kelime yok"

Restore edilen birçok sanat eserinde değişiklik yapılmasıyla birlikte yaşanan hayal kırıklıklarının aksine eserin profesyonel bir ekiple tamamen orjinal haline döndürüldüğü vurgulandı. Belçika Kraliyet Kültürel Miras Enstitüsü, eserin üzerine sonradan yapılan boyamaların kaldırılmasıyla Eyck kardeşlerin eserinin açığa çıkması hakkında "Bu sonucu açıklayabilecek bir kelime yok" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada da gündem olan kuzu hakkında kullanıcılar "kabus gibi" diyor.

Kuzunun üzerine yeniden çizim yapılmış

Yağlıboyanın kullanıldığı ilk büyük eser olduğu düşünülen Ghent Altar Panosu, 24 Ocak'ta "Kuzunun Geri Dönüşü" isimli bir etkinlikle yeniden ziyarete açılacak. Eyck kardeşlerin eserinin üzerine 1150'li yıllarda farklı bir sanatçı yeniden çizim yapmıştı. "İnsan gözlü korkunç kuzu" üzerindeki restorasyon çalışmaları 2018'de sonlanmıştı.

Yorumlar (0)