Sanal operasyonda, sanatsal beceri uzmanlığını kullanıyor!

Malatya’da görev yapan polis memuru Bora Yenipazar, polis kimliğinin yanı sıra sanatsal çalışmalar da yapıyor. Minyatür ve kaligrafi gibi sanatlara da becerisi olan Yenipazar, bir yandan da özel harekat polisleri için sanal operasyonlar tasarlamaya başladı.

KÜLTÜR-SANAT 06.04.2021, 11:46 06.04.2021, 12:55
Sanal operasyonda, sanatsal beceri uzmanlığını kullanıyor!

Polislik kimliğinin yanına, sanatçı kimliğini de ekleyen yetenekli memur Bora Yenipazar, bambaşka sanat dallarındaki becerisinin kapılarını ardına kadar açtı. Özel Harekat Başkanlığı Sanal Taktik Eğitim Merkezi’nde görev yapan ve merkezde ‘konsept tasarımcısı’ başlığıyla yeteneklerini gösteren Yenipazar, sanat operasyonlar için mekan ve alan tasarlıyor. Bir dijital ihtiyaç olmadan elleriyle çizim yapan Yenipazar’ın yeteneğine tüm özel harekat polisi meslektaş arkadaşları, hayran kalıyor.

Bir polis memurunun, sanat üzerine neler yapabileceğini göstermek istedi

1975 yılında İzmir’de doğan Bora Yenipazar, 1999 yılından bu yana Türk Polis Teşkilatı’nda çalışıyor. Emniyette bir çok görevde bulunan Yenipazar, imkanların el verdiği sürece neredeyse 300’e yakın yağlı boya tablosuna imza attı. Tablolarının birçoğu Şube müdürlüklerinin duvarlarını süslerken, Yenipazar ilk sergisini ise 2000 yılında İstanbul’da açmıştı. Sergilerini genel olarak Emniyet Teşkilatının kuruluş yıl dönümünde açan Yenipazar, bir polis memurunun da sanat üzerine neler yapabileceğini göstermek adına bunu yaptığını söylüyor. Hiç eğitim almadığını belirten Yenipazar, kara kalem çalışmalarıyla da herkesi kendine hayran bıraktırıyor. Pul tasarımları da yaparak ilgi çeken Yenipazar, ahşap oymacılığı, maketler ve kaligrafi gibi çalışmalarıyla da dikkatleri çekiyor.

Olaylarda bilirkişi olarak görev aldı

İlk olarak çevresindeki kişilerin portrelerini çizerek yola çıktığını söyleyen Yenipazar, robot resim çizimi konusunda eğitim aldığını belirtti. Daha sonra da 2003 yılında Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığını söyleyen Yenipazar, kimlik tespit personeli görevini sürdürürken kendini geliştirdiğini belirtti. 2007 yılına kadar önemli olayların aydınlatılması için çalışmalarda bulunduğunu belirten Yenipazar, robot resim çizimi döneminde adli tıptan da özel eğitim aldığını söyledi. Kimliği belirsiz kişiler için yeniden yüzlendirme yaptığını belirten Yenipazar, olayların birçoğunda bilirkişi olarak görev aldığını da sözlerine ekledi. Tükenmez kalemle resim yapma konusunda kendini geliştirdiğini söyleyen Yenipazar, şark görevi için Malatya’da bulunurken bunu geliştirdiğini ve daha sonra minyatür maketlerle kendini geliştirdiğini belirtti.

Pul tasarımları ödül aldı

Pul tasarımıyla ilgilendiği dönemlerde eserleriyle ödül kazandığını da sözlerine ekleyen Yenipazar, son 3 yıldır ise Özel Harekat Başkanlığı Sanal Taktik Eğitim Merkezi’nde görevde bulunduğunu söyledi. Dünyada sadece 3 tane böyle merkez olduğunu belirten Yenipazar, SATEM’den operayonel memurların sanal ortamda operasyon eğitimleri aldıklarını söyledi. Burada göreve başlarken sanal operasyon alanlarının çizimleri konusunda eğitim aldığını belirten Yenipazar, konsept tasarımcısı olarak burada görev aldığını belirtti.



Operasyon alanlarını çizdikten sonra personellere çizimi veren Yenipazar, çalışma arkadaşlarının çizimi senaryoya dönüştürdükten sonra hikayenin modellemesini yaptıklarını belirtti. Son olarak 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi esmasında Ankara Gölbaşı’nda hayatlarını kaybeden 51 şehidin kara kalem portreleri çizen Yenipazar, çalışmalarının anma programına yetişeceğini bildirdi.

Yorumlar (0)