Sahnelerin yıldızı: Yıldız Kenter 1. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Sahnelerin yıldızı Yıldız Kenter yaşamını kaybedeli 1 yıl oldu. Kariyeri süresince 100'ün üstünde tiyatro oyunu, dizi ve filmlerde rol alan usta oyuncu ölüm yıl dönümünde anılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2020, 17:56 17.11.2020, 18:50
Sahnelerin yıldızı: Yıldız Kenter 1. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter, hayatını kaybedişinin 1. senesinde anılıyor. 17 Kasım 2019 tarihinde tedavi görmüş olduğu hastanede 91 yaşındayken yaşamını yitiren Kenter, kariyeri süresince 100'ün üzerinde tiyatro oyunu, dizi ve filmde rol aldı.

Sanatçı Yıldız Kenter, 1928 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi. Asıl ismi Ayşe Yıldız olan Yıldız Kenter, Ahmet Naci Bey ve İngiliz kökenli Olga Cynthia'nın (Nadide) kızıydı.

Ağabeyleri Mahmut ve Nedim, ablası Güner ve küçük kardeşi Müşfik'ten oluşan 7 kişilik bir ailede yaşamına devam eden Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarını bitirmesinin ardından Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev aldı.

Kenter, İngiltere ve ABD'de oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.

Usta sanatçı 1956-1959'da çalıştığı Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılması sonrası bir sene Muhsin Ertuğrul ile çalıştı, ardından kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngor ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu.

İstanbul Belediye Konservatuvarı, Ankara Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde bölüm başkanlığı da gerçekleştiren usta oyuncu, 3 kez Altın Portakal ödülü aldı.

Sanatçı bununla birlikte, Sovyetler birliği, İngiltere, ABD, Hollanda, Almanya, Kanada, Danimarka, Kıbrıs ve Yugoslavya'da Türkçe ve İngilizce oyunlar sergiledi.

Shekespeare, Muzaffer İzgü, Çehov, Güngör Dilmen, Brecht, Zeki Özturanlı, Inoesco, Adalet Ağaoğlu, Pinter, Albee, Güner Sümer, Tenessee Williams, Necati Cumalı, Alan Ayckbourn, Melih Cevdet Anday, Arthur Miller, Sergey Kokovnin, Brian Freil, Athol Fugard ve Neil Simon gibi isimlerin oyunlarını sahneleyen Kenter, 1981 senesinde 'Devlet Sanatçısı' unvanına kavuştu.

Kenter yaşamı boyunca, ulusal ve uluslararası birçok festivalde, "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı, 1995 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tiyatro sanatına olan katkılarından dolayı Onur Ödülü'ne layık görüldü. Bununla birlikte sanatçı, 1988 senesinde Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, 1999 ve 2000 senelerinde ise Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Kariyeri süresince 100'ün üzerinde oyun, dizi ve filmde rol alan usta sanatçı, hayatı boyunca sahnelediği roller ve sahneye koymuş olduğu eserlerdeki başarılarıyla dikkatleri üzerine çekti.

İşte fotoğraflarla Yıldız Kenter...

Yorumlar (0)