Sahnelerin güldüren adamı: Nejat Uygur, 7. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Türk tiyatrosunun güldüren usta ismi; geleneksel temaşa tiyatrosunda kendine has çocuksu tiplemesiyle sözlü oyunculuğa dayalı bir performans geliştiren Nejat Uygur’u, aramızdan ayrılışının 7.yılında Türk tiyatrosu tarafından anılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 18.11.2020, 12:55 19.11.2020, 17:43
Sahnelerin güldüren adamı: Nejat Uygur, 7. ölüm yıl dönümünde anılıyor

10 Ağustos 1927 yılında Kilis’te dünyaya gelen Nejat Uygur, öğretmen bir anne ile subay bir babanın ortanca çocuğuydu. İlkokul yıllarında tiyatro müsamerelerine katılan Nejat Uygur’un daha o yıllarda yeteneğinin farkında varıldı. Bunun yanında Güzel Sanatlar Akademisi’nin heykel bölümüne girdi, ancak mezun olamadı. Aynı zamanda spora ilgisi de olan Uygur o yıllarda; atletizm, su topu ve boks da yaptı. 
 



Oyunculuk yeteneği Türk Tiyatrosunun önde gelen isimlerinden İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilen Uygur, 1938’de tiyatroya adım atarak Sarıyer Halkevi Avni Dilligil Tiyatro’sunda oyunculuk yaptı. Profesyonel anlamda tiyatroya ise, 1949’da Nejat Uygur Tiyatrosu’nu kurarak başladı.
1952 yılında hayat arkadaşı Necla Uygur ile evlenen Nejat Uygur’un Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal ve Behzat adında 5 oğulları dünyaya geldi. Oğullarından Süheyl Uygur ve Behzat Uygur da babalarının izinden giderek oyuncu oldular.


Türk tiyatrosuna gönülden bağlanan Nejat Uygur, 60 yılı aşkın sahnede karakterlerine can verdi. Her zaman sanatın toplum için olduğuna inanmış, saygısını-sevgisini seyircisinden asla eksik etmediğini söylemiştir. 
Önemli tiyatro oyunları arasında “Hanedan”, “Cibali Karakolu”, “Kaynanatör”, “Alo Orası Tımarhane mi?”, “Benim Annem Evden Neden Kaçtı?”, “Minti Minti”, “Miğferine Çiçek Eken Asker”, “Son Umudum Milli Piyango” ve “Zamsalak” gibi 100’den fazla oyun bulunmaktadır.
Tuluat tiyatrosunun son isimlerinden biri olan Nejat Uygur, tiyatro sahneside yaptığı çalışmalarla gelecek nesillere ilham olmuştur. “Hey Amigo Ver Salata” adlı oyunun da ilk kez barkovizyon kullanan Uygur, “Ümit mi? Simit mi? Adlı çalışmasında da son yıllarda oldukça popüler bir hale bürünen stand-up çalışmasını gerçekleştirdi.
 



Sinema filmlerinde de ilginç rollere hayat veren Nejat Uygur, “Cafer Bey”, “Cafer Bey İyi, Fakir ve Kibar”, “Cafer’in Nargilesi”, “Vizon tele Tuuba” ve “Beyaz Melek” filmlerinde rol almıştır.
Hayatı boyunca Amerika’ya iki kez, Avrupa’ya da 4 kez tiyatro turnesi gerçekleştiren Nejat Uygur, 35 yıl boyunca da Anadolu’daki tüm şehirlere turne gerçekleştirdi.


1998’de “Devlet Sanatçısı” unvanını alan Uygur, her zaman sahneden alkışlarla yaşadığını belirtmiş ve kahkaha ile doyduğunu belirtmiştir. 
1999 yılında 22.si düzenlenen Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri’nde “Belkıs Dilligil Özel Ödülü” ni alan Nejat Uygur, 2006’da Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülleri’nde “En İyi Tiyatrocu” ödülü ve 2007 Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması’nda “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü” almıştır. Uygur’a ayrıca 50’ye yakın özel ödül değer görülmüştür.
 



10 Eylül 2007’de beyin damarlarında tıkanıklık oluştu ve vücudunun sol tarafında kısmi felç geçirmiştir. Oğulları Süheyl Uygur ve Behzat Uygur, yaptıkları bir açıklamada babalarının artık tamamen geçmişiyle yaşadığını belirtmişlerdir.


Usta sanatçı, uzun süre gördüğü tedavi sonrasında, 18 Kasım 2013 yılında solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. 86 yaşında hayatını kaybeden Uygur’un naşı Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Yorumlar (0)