Saç tellerinden analiz yapıldı: Beethoven'ın ölüm nedeni neydi?

Cambridge Üniversitesi yapılan bir araştırma, Beethoven'ın ölüm nedenine ilişkin önemli kanıtlar sundu. Ünlü müzisyenin saç tellerinin analizi yapıldı. Ölümünden aylar önce Hepatit B virüsüne ve karaciğer hastalığına yakalanan Beethoven'ın, yoğun alkol tüketimi nedeniyle sağlığının kötüleştiği belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 23.03.2023, 15:36 Hakan Öksüz
Saç tellerinden analiz yapıldı: Beethoven'ın ölüm nedeni neydi?

Efsanevi müzisyen Beethoven'ın ölüm nedenine dair yapılan araştırmanın ardından kaleme alınan makale, Current Biology dergisinde yayımlandı. Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma için koleksiyonlardan alınan saç tellerinin analizi yapıldı. 1827 yılında 56 yaşındayken hayata gözlerini yuman Ludwig Van Beethoven'a ait 8 tutam saçın genomik araştırmasının yapıldığı kaydedildi.

Ölümünden aylar önce Hepatit B virüsüne yakalanmış

Çalışmalar esasında saçlardan 2'sinin bir başkasına ait olduğu, 1'inin ise analiz yapılamayacak derecede hasarlı olduğu belirtildi. Analiz, kalan 5 tutam saç üzerinden gerçekleştirildi. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara göre ünlü müzisyenin, ölümünden aylar önce Hepatit B virüsüne yakalandığı ve bir karaciğer hastalığından muzdarip olduğu belirlendi.

Johannes Krause: "Hepatit B ve karaciğer hastalığına yatkınlığı vardı"

Çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşan karaciğer hastalığının, Beethoven'ın muhtemel ölüm sebebi olduğu kaydedildi. Biyokimya Profesörü Johannes Krause, "Yapılan genetik çalışmada bir dizi risk tespit ettik. Beethoven'ın karaciğer hastalığına yakalanmasına yol açan genetik faktörler vardı. Bu risk faktörleri, Hepatit B enfeksiyonu için de geçerli. Yüksek miktarda ve düzenli olarak alkol tüketmesi, zaten kötü olan sağlığını ciddi biçimde bozmuş olmalı." ifadelerini kullandı.

Tristan Begg: "Uzun süreli alkol tüketimi buna yol açabilir"

Araştırmada yer alan Cambridge Üniversitesinde Tristan Begg, ünlü müzisyenin alkol tüketimine işaret ederek, "Uzun süre devam ettirilen bir alkol alışkanlığı, diğer genetik risk faktörleriyle birleşerek sağlığı ciddi şekilde bozabilir. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, siroz için ikna edici bir açıklama sunabilir." dedi.

Yorumlar (0)