Rumkale kalıntıları ziyarete açılacak

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Fırat'ın incisi Rumkale'nin eteklerinde yer alan ve sular altında kalan Roma dönemine ait kalıntılar, hazırlanan bir su altı projesiyle ziyarete açılacak.

KÜLTÜR-SANAT 28.01.2020, 14:57
Rumkale kalıntıları ziyarete açılacak

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesi içinde yer alan Rumkale; Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyor. Kale ve çevresi, bünyesinde yer alan tarihi yapılarla beraber özellikle bahar aylarında Fırat Nehri boyunca görülen doğal güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. 

Kutsal bir bölge

Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Rumkale'yi, Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nın Roma döneminde mesken tuttuğu ve kayadan oyulmuş bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı söyleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı Türkiye'nin en görkemli 13 kalesi listesinde bulunan Rumkale'nin, son zamanlarda yürütülen çalışmalarla her anlamda turizme kazandırılmasına devam ediliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi daha önce Rumkale'nin çevresinde peyzaj düzenlemesi yapmıştı. Şimdi ise Rumkale'nin eteklerinde yer alan ve su altında kalan Roma dönemine ait kalıntıları ziyarete açmaya hazırlanıyor.

Sona yaklaşan projeler var

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rumkale'nin bölge turizminde ciddi bir yer tuttuğunu ifade etti. Fatma Şahin, Rumkale'nin ve Fırat'ın bütün güzelliğini ortaya çıkaracak projeleri yakın zamanda hayata geçireceklerini söyleyerek "Şimdiki hedefimiz, Rumkale'ye çıkacak ve Fırat'ı tepeden seyrettirecek iki çalışmamız var. Biri teleferik, diğeri seyir tepesi... Orada yapacağımız bir cam seyir tepesiyle Fırat'ı tepeden seyredecek şekilde projeyi çalıştık ve o konuda da çalışmamız tamamlanmak üzere. İnşallah önümüzdeki yıl projemizi hızlı şekilde tamamlayacağız. İnsanlar oraya çıktığında menengiç kahvesini yudumlarken Fırat'ın eşsiz güzelliğini görecek." sözlerini kaydetti.

Su altı projesi hazırlanıyor

Rumkale'nin üstünde olduğu kadar altında ve eteklerinde de önemli bir kültürel hazine bulunduğunu anlatan Şahin, şunları söyledi:

"Rumkale'de suyun altında ise Roma dönemine ait büyük bir tarih var. Milli dalgıçlarımızdan önce Şahika Ercümen daldı. Ardından bu yıl Derya Can daldı. Her ikisi de bana, 'Başkanım, orada harika bir tarih ve muhteşem bir güzellik var. Bunu daha çok tanıtmamız lazım.' dediler. Su Altı Arkeoloji Enstitüsü diye suyun altına camla gidilecek şekilde bir proje düşünüyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımızı ilgili birimlerle yürütüyoruz. Su altında özel kameralarla orada var olan yerleri çektik ve bununla ilgili bir sergi yapıldı bu dönem. Suyun altında yapılması gereken çok iş var. Böyle bir saklı cenneti, büyük hazineyi bütün dünyaya anlatacağız. Hem suyun altından hem de Fırat'ın üstünden bütün Fırat'ı seyrettirecek projeleri hızlı şekilde hayata geçirmeye devam ediyoruz." 

Yorumlar (0)