Rönesans Nedir?

KÜLTÜR-SANAT 09.08.2020, 21:42
Rönesans Nedir?

Orta Çağ’dan çıkışı sağlayan 14. ve 17. Yüzyılları kapsayan dönem ve ayrıca kavram olan Rönesans yeniden doğuş yani yeniden bir sanat anlamına gelmektedir. Yeni teknikler ve kavramsal şeylerle ortaya çıkan bir akım da denilebilir.  Ayrıca felsefe, bilim ve sanat alanlarında Antik Yunan döneminde yaşanan gelişmeleri esin kaynağı olarak görülmüştür. Bu akım aydınlanma hareketinin en önemli aşamalarından biri olmuştur.

Rönesans Kavramı

Rönesans kavramı ilk olarak Fransız tarihçilerden Jules Michelet tarafından 1855 tarihinde yayımlanan “Histoire de France” adlı kitabında “renaissance” ifadesi ile kullanılmıştır. Bu kavramı ünlü yapan ise evrensel adam kavramını ortaya çıkaran İsviçreli zengin ve sanatçı olan Jacob Burckhardt’tır. Orta çağ döneminde birey olarak insan toplumda yok, hep bir korporasyonun içinde yer almakta idi. Burckhardt’a göre Rönesans döneminde insan ilk defa birey olmuştur.

Michelangelo’nun Davut Heykeli

Rönesans ile ortaya anatomi ve geometri ortaya çıkmıştır. İnsan vücudu inceleniyor, geometri ilerliyor ve artık heykeller, büstler, operalar, komedi, portreler, perspektif, manzara resimleri, yeni resim yapma teknikleri ve birçok vokalden oluşan müzik türü olan madrigal oraya çıkıyor. Michelangelo’nun Piazza della Signoria’da bulunan 1504’te tamamladığı “Davut Heykeli”, Raffaello’nun 1511 yılında tamamladığı Vatikan’da Stanza della  Segnatura’da bulunan “Atina Okulu” isimli freski, Leonardo da Vinci’nin 1503 senesinde tamamladığı günümüzde Louvre Müzesi’nde sergilenen “Mona Lisa” tablosu ve 1486 yılında Botticelli’nin tuval üzerinde tamamladığı “Venüs’ün Doğuşu” adlı tablosu örnek olarak verilebilir. Nitekim bu eserler incelendiğinde Antik Yunan ile olan ilişkilerini, Antik Yunan döneminden esinlenildiğini tarihi açıdan görmek mümkündür.

Raffaello’nun “Atina Okulu” isimli freski

Rönesans’ın İtalya ortaya çıkmasının birkaç nedeni mevcuttur. Birincisi Avrupa’da o dönem yaygınlaşan Gotik Sanatının İtalya’da sanatsal olarak benimsenememiş olmasıdır. İkinci olarak ise cumhuriyetçi devletlerin yeniliğe daha açık olmasından kaynaklanmaktadır. Roma’da o dönemlerde birçok eser üretilmiş ve ortaya çıkmıştır.  Ancak eserlerin sanatçıları araştırıldığı zaman Roma’dan değil hemen hemen hepsinin ya Floransa ya da Venedik’ten ortaya çıktığı görülecektir. Çünkü Floransa ve Venedik gibi bölgelerde cumhuriyetçi devletler mevcuttur. Bu devletlerde insanlar eğitilip yetiştirilirken hem rekabetçi bir ortamda eğitim alıyor hem de bir saraydan iş alındığından eseri sipariş veren tüm taleplerini dikte edebiliyordu. Bu sayede önemli ve günümüzde de herkesçe bilinen sanatçılar ve eserleri mevcuttur.  

Yorumlar (0)