Rock müziğinin benzersiz ismi: Cem Karaca’sız 17 yıl…

Türk müziğinin benzersiz sanatçısı, Anadolu Rock türünün temsilcilerinden ve müzik gruplarının aranan adamı Cem Karaca, hayatını kaybedişinin 17. yılında unutulmaz şarkılarıyla hatırlanıyor…

KÜLTÜR-SANAT 08.02.2021, 12:02 09.02.2021, 09:41
Rock müziğinin benzersiz ismi: Cem Karaca’sız 17 yıl…

Benzersiz sesi, Anadolu Rock müziğine kattıkları ve müziğe kazandırdıklarıyla zihnimizde yer hiç eskimeyen usta sanatçı Cem Karaca, aramızdan ayrılışının 17. yılında ardında bıraktığı unutulmaz eserleriyle anılıyor.

5 Nisan 1945’te İstanbul’un Bakırköy ilçesinde dünyaya gelen Karaca’nın, babası Azerbaycan asıllı Mehmet Karaca ve annesi Ermeni asıllı Toto Karaca’dır. Sanat dolu bir ailede büyüyen Karaca, teyzesi Rosa Felegyan sayesinde piyano ile beraber müzikle tanıştı. Okul yıllarında rock müziğe ilgi duymaya başlayan Karaca, dönemin rock yıldızlarının şarkılarını mırıldanmaya başladı.

“Resimdeki Gözyaşları” şarkısıyla çıkış yaptı

1962 yılında genç yaşında arkadaşlarıyla “Dinamikler” adında bir müzik grubu kuran Karaca, Elvis Presley gibi ikonik rock adamlarının şarkılarını seslendirmeye başladı. Askere gittikten sonra, Anadolu kültürüyle be Aşık Mahsuni Şerif ile tanıştı. Bu tanışma sonrası Karaca, daha farklı bir tarz benimsemeye başladı. “Apaşlar” grubuyla tanışan Karaca, Soyarslan şarkısı “Resimdeki Gözyaşları” nı hit yaptı. Daha sonra “Kardaşlar” grubu ile müzik yolculuğuna devam etti. Karaca müziğin yanında, oyunculuyla da sanat dünyasında yerini almıştır. 1961’de “Hamlet” ve 1964’te Münir Özkul ile beraber “General Çöpçatan” tiyatro oyunları oldukça önemlidir.

Avrupa turnesindeyken, sınır dışı kaldı

1970 yapımı Kralların Öfkesi adlı film, ilk ve tek başrolde oynadığı filmdir. Kardaşlar gurubuyla beraber çıkardığı "Dadaloğlu/Kalender" 45’liği ardından, 1972 yılına bir dergi tarafından "1971 yılının en iyi erkek şarkıcısı" seçildi. Ayrıca bu yıl, Moğollar grubu ile çalışmaya başlayan Karaca, grupla beraber 1974 yılında çıkardığı “Namus Belası” şarkısıyla bir hit yakaladı. Mart 1974’te Dervişan grubu ile çalışan Karaca, “Tamirci Çırağı” şarkısıyla yeni bir çıkış yakaladı. Siyasi yönünü bu dönemde oldukça baskın hissettiren Karaca, "Mutlaka Yavrum/Kavga" adlı bir 45'lik de yayınladı. 1978 yılında ise

Edirdahan grubuya çalışan Karaca, ‘Safinaz’ adında bir tekli yayınladı. Avrupa Turnesi’ne Melike Demirağ, Selda Bağcan, Şanar Yurdatapan ve Sema Poyraz ile çıkan Karaca, o dönem 12 Eylül Sıkıyönetimi olduğu için ülkeye bir süre dönemedi. Türk vatandaşlığından çıkarılan Karaca, Almanya’da müzik kariyerini sürdürdü. 1982 yılında “Bekle Beni” albümü ve "Oğluma", "Alamanya Berbadı" ve "Bekle Beni" şarkılarıyla iyi bir dinleme yakaladı. Ayrıca bu şarkılarla, ülkesine olan özlemini de hissettirdi.

“Islak Islak” şarkısını müziğe kazandırdı

1985’te dönemin başbakanı Turgut Özal sayesinde ülkeye geri döndü. 1987 yılında ise Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar albümleriyle müzik yolculuğunu sürdürdü.  Uğur Dikmen ve Cahit Berkay ile müzikal ortaklık kurarak “Yiyin Efendiler” albümü çıktı. 1992 yılında ise UNICEF için hazırlanan ve ünlü isimlerden oluşan koro için "Sev Dünyayı" adlı şarkının sözlerini yazdı. Dikmen ve Berkay ile beraber Nerde Kalmıştık? albümünü yayınlayarak, "Raptiye Rap Rap" ve "Islak Islak" adlı iki önemli şarkıyı müzik dünyasına kazandırdı.

1994-1995 yılları arasında ise televizyonda üç tane program yaptı. 1997 yılında ise “Ağır Roman” filminin müziklerini yaptı. “Resimdeki Gözyaşları” şarkısını, film için yeniden düzenledi. 1999 yılında çıkardığı “Bindik Bir Alamete” ile olan dönüşünü, 2000 yılında “Kahpe Bizans” filminin müziklerini yapmasıyla sürdürdü. Ayrıca filmde rol de aldı. 2001 yılında ise, Barış Manço’nun ani ölümüyle beraber öksüz kalan “Kurtalan Ekspres” grubuyla çalışmaya başladı.

8 Şubat 2004 günü sabahında ise, ağır bir kalp krizi geçirdi. 58 yaşında hayatını kaybeden Cem Karaca, ani vefatıyla herkesi derinden üzdü. Sevenleri, onu hep şarkıları ve filmleriyle hatırlamayı sürdürüyor…

Yorumlar (0)