Ritüel (Midsommar) Konusu, Oyuncuları, Fragmanı

Korkunun ötesinde, bir gerilimi olduğu gibi yaratmak… Aslından sakınmadan, sinemanın büyülü materyallerini akıllıca ve doğru kullanarak bir ‘gerçek korku’ ortaça çıkarmak…Sıradan bir hayatı olan ama acılı geçmişe sahip bir kadının, İsveç’e yaptığı yolculukta geldiği yerel pagan kültüründe yaşadığı büyük değişim… İşte 2019 yılı yazında ülkemizde vizyona giren Ritüel (Midsommar) filminin konusu, fragmanı ve oyuncuları…

KÜLTÜR-SANAT 24.11.2020, 15:15
Ritüel (Midsommar) Konusu, Oyuncuları, Fragmanı

Korku filmleri furyası; bir dönem din ve üç harfliler üzerinden ilerlese de, artık Hollywood’un geliştirdiği ilginç teknikler ve hikaye anlatımlarıyla başka bir hal aldı. Netflix’teki örneklere ve yeni vizyon filmlerine baktığımızda yepyeni bir tüsün doğduğunu görebiliyoruz. 


İlk filmi ”Ayin” yani “Hereditary” ile korkuş sinemasına yeni bir soluk getiren yönetmen Ari Aster, ikinci filmi “Ritüel” yani “Midsommar” ile bu heyecanı uzatmayı başardı. Midsommar’a basit bir ‘korku filmi’ demek doğru olmaz, korkuyu motifleyen ve korkunun ötesine geçebilip ses ve görüntü diline de bunu geçirebilen bir filmle karşı karşıyayız…Midsommar yani Ritüel filmine dair merak edilenlere hep birlikte bakıyoruz…
 


Ritüel (Midsommar) filminin konusu

Artık korku filmlerin öyle bir hal aldı ki; onları seyrederken göz kapatma, koltuğun arkasına hızlıca atmaya ya da çığlıklar atma devri sanki sona erdi. Gözümüzü dike dike, içimize işleye işleye yani adeta bir dram filmi izler gibi izleyebiliyoruz. Bir film deneyimine dönüşmüş olması bu türün, türün koduya oynanması bir harika oldu... Midsommar da o türde filmlerden bir tanesi aslında. 


Finalindeki ‘lanetli ev’, ‘lanetli insan’ dokularıyla; insan yüceltme, merakın getirdiği korkunç durumlar ve kan – ölüm denkleminin sıradan anlatımına duyulan hayranlık gibi durumlar filme ayrı bir artı getirir durumda. 
Ailesini korkunç bir kazada kaybeden Dani, büyük bir buhran yaşamaktadır. Aradan zaman geçse de bunu atlamakta zorlanan Dani’ye sevgilisi Christian ve üniversite arkadaşları destektir. Bir gün bir arkadaşları, geleneksel Midsommar festivaline davet eder. Bu festival, yerel bir pagan İsveç köyünde olacaktır. Dani ve Christian’ın arası ise sağlamlığını yitirmek üzeredir. Bu tatili belki de bu çift için bir ilişki sağlamlaştırma adımı olacaktır.


Köye gelen arkadaşlar, bu cennet gibi görünen yemyeşil doğaya hayran olurlar. Ancak zaman geçirmeye başladıktan bir süre sonra yerel kutlamaların ve pagan kültürünün hiç de cennet gibi olmadığını görürler. Bu etkinliğin 90 yılda bir düzenlendiğini öğrenen gençler, çok büyük tedirginlikler yaşarlar. Her gün görmek istemeyecekleri bir olaya şahit olmaya başlarlar, aralarından birileri yavaş yavaş ortadan kaybolur, ilginç insan tipleri ile karşılaşırlar ve kültürler korkutucu bir hal almaya başlar. Dani ve Christian’ın ilişkisi de bu korku labirentindei hiç beklenilmeyecek büyük bir sınav girdabına girecektir. Pek sonuç olarak, bu ilişkiye ne olacaktır? Dani, artık mutlu olabilecek midir?

Ritüel (Midsommar) filminin kamera arkası ekibi ve oyuncuları


“2018’de ilk filmi “Hereditary” yani ”Ayin” ile, korku sinemasına ‘ben de varım!” damgasını yapıştıran başarılı yönetmen Ari Aster’in “Midsommar” filmi, yönetmenliğini üstlendiği ikinci uzun metrajlı filmi oldu. Aster aynı zamanda filmin senaryosunu da kaleme aldı. Filmin müzikleri ise, daha önce “Kod 999” filminin müziklerini de yapan Bobby Krliç’e ait.


Filmde; başkarakterimiz ‘Dani’ ye Florence Pugh ve ‘Christian’ karakterine ise Jack Reynor hayat veriyor. Diğer rollerde ise Gunnel Fred, William Jackson Harper, Archie Madekwe, Vilhelm Blomgren,  Hampus Hallberg ve Ellora Torchia gibi oyuncuları izliyoruz.

IMDB’de Ritüel (Midsommar)


Midsommar, Santa Barbbara Uluslararası Film Festivali’nde “Virtüöz Ödülü” nün sahibi olduktan sonra, ABD ve Kanada’da vizyona girdi. 9 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen film, ABD ve Kanada’da 27.5 milyon dolarlık bir gişe hasılatı yakaladı. Dünya çapında ise 47.9 milyon dolarlık bir hasılat yaptı.
Ülkemizde ise tamı tamına 12 hafta vizyonda kaldı film. Gişede ise toplamda ise 734.664 TL hasılat yaptı.

Ritüel (Midsommar) filminin fragmanı

Yorumlar (0)