Ressam robot tablo yaptı: Satış rakamı 688 bin 888 dolar oldu!

Hong Kong merkezli bir şirket tarafından geliştirilen lisanslı bir robot, yağlı boya tablosu yaptı. 2016 yılında yapılan robot Sophia’nın yaptığı tablo, 688 bin 888 dolara açık arttırmayla satıldı.

KÜLTÜR-SANAT 28.03.2021, 14:46 29.03.2021, 10:30
Ressam robot tablo yaptı: Satış rakamı 688 bin 888 dolar oldu!

2016 yılında Hong Kong’lu bir firma olan Hanson Robotics şirketi tarafından, lisanslı bir robot üretildi. Sophia adı verilen robot, bir yağlı boya tablosu yaptı. Tablo, bir açık arttırmada, NFT yani Non-Fungible Token formatında satışa sunuldu.



Tabloya alıcısı, 688 bin 888 dolar bir maliyet verdi. Türkçeye ‘değiştirilemez jeton’ olarak çevrilen NFT yani Non-Fungible Token, telif hakkı bulunan ürünler için tasarlanan bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

NFT yöntemi ilgi çekiyor

Dijital satış alanında son dönemde ilgi çeken NFT yöntemiyle sanatçılar, dijital imza ile sanat eserlerini koruyabiliyorlar. Böylece ürün ne zaman satılırsa, her satışta sanatçının payına düşen hak da kripto para olarak hesaba geliyor. Eserin yeni sahibi ise açıklanmazken, Robot Sophia'nın üreticisi olan David Hanson da açık artırma sırasındaki teklif verilme hızına şaşırdığını belirtti.

Eseri İtalyan sanatçı Andrea Bonaceto’nun desteğiyle oluşturan robot Sophia, rekor fiyata satılan tablosuyla dikkat çekti. 31 yaşındaki sanatçı Andrea Bonaceto, Tesla’nın CEO'su Elon Musk gibi ünlü kişileri betimleyen tablolarıyla dikkat çekiyordu.

Yorumlar (0)