Polis Teşkilatı'nın ilk Polis Müzesi, yarın açılıyor

Türk polisinin, iki asırdır kullandığı mühimmat, silah, kıyafet, araç gereç ve tarihi belgelerinin sergileneceği ilk Polis Müzesi, yarın Ankara’da açılacak. 

KÜLTÜR-SANAT 08.04.2021, 11:48 09.04.2021, 09:48
Polis Teşkilatı'nın ilk Polis Müzesi, yarın açılıyor

Türk Polis Teşkilatı'nın tarihsel kimliğini ortaya koymak amacıyla hazırlanan Polis Müzesi, 9 Nisan’da vatandaşların hizmetine sunulacak.


“Sultan Abdülmecid döneminden bugüne her şey...”

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan ve 1518 metrekare alanda hazırlanan müzede, Sultan Abdülmecid döneminden günümüze kadar Emniyet Teşkilatında kullanılan haberleşme araçları, mühimmat, silah, kıyafet,teşkilata ait belge ve fotoğraflar sergilenecek.

Müzede, emniyet teşkilatında yaşanan değişim yeni nesillere aktarılarak, kurumsal imaj ve halkla ilişkilerin güçlendirilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Türk Polis Teşkilatı açısından ilk olma özelliği taşıyan bu Polis Müzesi, 9 Nisan’da halka açılacak.

176 yıllık tarihi bir kronoloji

Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanı Ayşegül Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Polis Müzesi’ndeki belge, araç ve gereçlerle Polis Teşkilatı'nın geçmişten günümüze 176 yıllık geçmişini tarihi bir kronoloji içerisinde ortaya koyarak canlandırmak istediklerini açıkladı.

Bu müzeye ilişkin ilk çalışmanın 1911'de planlandığını aktaran Özcan, Dahiliye Nezareti tarafından İkdam Gazetesinde 1917'de yayınlanan nizamname vesilesiyle tüm bölgelerden, polislerin kullandığı teçhizat, kıyafet, araç gereçlerin sergilenmesi amacıyla merkeze gönderilmesi istendiği biliniyor. Ancak dönemin savaş koşulları sebebiyle bu konudaki çalışmalara ara verildiğini kaydetti.

Müzeyi açmanın kendi dönemlerine denk geldiği için gururlu olduklarını söyleyen Özcan, müzedeki canlandırmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geçmişte polis olmak isteyenlerin, mahallenin muhtarı, önde gelenleri ve mahallenin imamına sorularak polis olduğunu yansıtan canlandırmanın da müzede bulunduğunu açıkladı.

Mustafa Kemal’in, Kurtuluş Savaşı sırasında Amasya Genelgesi çerçevesinde Sivas’a geçtiği dönemde çantasının kaybolduğunu ve bu çantayı Amasya’da polislerin bulduğunu söyleyen Özcan, bu olaya ilişkin canlandırmaya da müzede yer verileceğini ifade etti ve şunları aktardı:

"Atatürk, Kurtuluş Savaşı döneminde Amasya Genelgesi sırasında Sivas'a geçerken çantası arabaya iyi bir şekilde bağlanmadığı için çanta kayboluyor. Amasya'da ise bu çantayı polisler buluyor. Mustafa Kemal Atatürk, çantasını bulan polislere, çantayı almak ve hediye vermek için bir asker gönderiyor. Polislere teşekkür etmek için ayrıca bir telgraf da gönderiyor."

“Sanal ve canlı gezi imkânı sunuyor”

Özcan müzenin, haftanın 6 günü vatandaşlarca ücretsiz bir şekilde ziyaret edileceğini aktarırken, aynı şekilde egm.gov.tr/sosyalhizmetlervesaglik internet adresindeki "EGM Polis Müzesi" sayfasından da sanal olarak gezilebileceğini açıkladı.

“Şehit polisler unutulmadı”

Şehitlerin anıldığı bir bölümün de müzede yer aldığını belirten Özcan, şu ifadelere yer verdi:

"Vatanı için canını feda eden, kanlarını akıtan şehitlerimizi de unutmadık. Şehitlerimizin kişisel eşyalarından oluşan bir şehitler alanı oluşturduk. Bu şekilde şehitlerimize vefamızı göstermiş olduk. Bu alanda ayrıca 15 Temmuz şehitlerimize de yer verdik, onları unutmadık. Onları anlatacak bir prodüksiyon hazırladık.”

Yorumlar (0)