Plaklardan, dijital çağda bile vazgeçilmedi!

Dijitalleşme çağı ile müzikte plak, kaset ve CD ‘nin eskide kaldığı düşünülse de, nostaljiden vazgeçilmediği bir araştırma ile ortaya konuldu. Salgın sürecinde nostaljik müziğe yönelme olduğu ve plak satışlarında yüzde 40 oranında artış olduğu belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 30.01.2021, 16:09 31.01.2021, 09:22
Plaklardan, dijital çağda bile vazgeçilmedi!

Eskiden yeni parçaları dinlemek için plak, kaset ve CD gibi ürünlerin alınması gerekliydi. Şimdi dijitalleşmenin etkisiyle bu ürünlerin eskide kaldığı düşünülse de,  ‘plak’ a duyulan ilginin arttığı bir araştırma ile belirlendi. Özellikle salgın sürecinde evde kalan vatandaş, nostaljikmüzikten vazgeçemedi. Müziği kulağa en iyi yansıtan araçlardan bir tanesi olduğu düşünülen plaklar, pandemi döneminde satış rekoru kırdı!

Diziler ve filmler, plak satışlarını arttırdı

Nostaljik plağa ilginin arttığı salgın sürecinde, plak satışlarının yüze 40’lık bir oranda artış gösterdiği belirlendi. Nostaljik müziklere ilgi, bir bakıma evde kaldığımız pandemi döneminde dayanağımız haline gelen dizi ve filmlerde çalmalarıyla da orantılı oldu. Bu süreçte en çok plağı satın alınan ve ilgi gören sanatçı ise Ferdi Özbeğen oldu.  Özbeğen’in “Gündüzüm Seninle”, “Seni Terk Edeceğim” ve “O Günler” adlı parçaları, Netflix’te yayınlanan ‘Bir Başkadır’ dizisinde çalmıştı.

Bu gelişmeyle beraber, satışlarının bir çok esnaf gibi düşeceğini ön gören plakçılar da oldukça mutlu oldu. Filmlerle beraber plaklara bir ilginin oluştuğunu belirten plakçılar Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ve Zeki Müren plaklarına ilgi olduğunu belirten plakçılar, satışların gün geçtikçe çok daha iyi bir hal aldığını belirtiyorlar.

Tüketicinin plak alırken 8 kondisyonadikkat etmesi gerektiğini belirten plakçılar, taş plak devrinin 1950’li yıllarda sona erdiğini söylüyorlar. Koleksiyonluk nostalji plaklarının fiyatları 200-250 TL arasında değişirken, yeni basımlar ise 100 TL civarında satılıyor.

Yorumlar (0)