Picasso tablosu için hapis cezası

Eski banker Jaime Botin, Pablo Picasso'nun "Genç Kadın Başı" isimli tablosunu yurt dışına kaçırmakla suçlanıyordu. Botin, 18 ay hapis ile 52,4 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

KÜLTÜR-SANAT 17.01.2020, 09:39
Picasso tablosu için hapis cezası

Madrid 27 nolu Ceza Mahkemesi, Bankinter bankasında başkanlık yapmış olan milyarder iş adamı Jaime Botin hakkında açılan tarihi eser kaçakçılığı davasında kararını verdi.

Mahkeme, dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso'nun "Genç kadın Başı" isimli tablosunu izinsiz olarak İspanya'dan çıkarmaya çalışmak suçlamasından Botin'e 18 ay hapis ve tablonun değerinin iki katı olan 52,4 milyon euro para cezası verilmesine karar verdi.

Devlet envanterine geçirildi

Picasso'nun 1906 yılında çizdiği tabloyu 1977 yılında satın alan Botin, 6 Şubat 2013'te Londra'daki Christie's Müzayede Evi'nde bu tabloyu satmaya çalışmıştı. Fakat İspanya'daki Tarihi Varlıklar Yasası'nın 29. maddesine göre kültürel değer sayılan Picasso'nun eserlerinin devlet izni olmaksızın yurt dışına çıkarılması yasak olduğundan bu müzayede yapılamamıştı.

Söz konusu tablo, Botin'e ait olan ve Korsika Adası'nda olduğu belirlenen bir yatta 2015 yılında polisin gerçekleştirdiği bir operasyonla ele geçirilerek İspanya'ya getirilmişti. Madrid'deki mahkeme, Botin'e ait olan tablonun devlet envanterine geçirilmesine hükmetti.

Savcılık, Botin hakkında 4 yıl hapis ve 100 milyon euro ceza talep ederken, mahkemenin verdiği cezanın temyiz edilebileceği öğrenildi.

Yorumlar (0)