Pera Müzesi öğrencileri çağırıyor

Pera Müzesi yarıyıl tatilinde farklı yaş gruplar için fotoğraf atölyeleri açacak

KÜLTÜR-SANAT 07.01.2020, 09:47
Pera Müzesi öğrencileri çağırıyor

Pera Müzesi "Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl" isimli sergi kapsamında, yarıyıl tatiline girecek çocukların fotoğraf sanatını keşfetmesi için atölyeler düzenleyecek.
4-6, 7-12,9-12 ve 10-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik atölyelerin öncesinde, atölyelere katılan çocuklar rehber eşliğinde sergide turlara katılıp, eserleri yaratıcı drama, canlandırma ve oyun gibi interaktif yöntemlerle inceleyebilecek. 

Pera Müzesi'nin Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl isimli sergisi bünyesinde, 21 Ocak-1 Şubat 2020 arasında düzenlenecek olan atölyelerin merkezinde fotoğraf sanatı olacak. Programın içeriği çocukların fotoğrafın tarihsel gelişimini manzara, portre, natürmort, siyah-beyaz, moda fotoğrafçılığı, fotoğraf gazeteciliği, mimari fotoğraf gibi türleri inceleyerek öğrenmesi için hazırlandı.

Sergi kapsamında kurulacak atölyelerde beden çalışmalarının yanı sıra fotoğraf, resim, kolaj, felsefe ve GIF animasyon gibi alanlara odaklanılacak.

4-6 yaş grubu için anlık baskı teknikleri

Hayal Dünyama Yolculuk: Kâğıt Lambadan Balon atölyesinde çocuklar kâğıda aktarmak istedikleri yerleri hafızalarında canlandırarak kâğıt lambalar üzerine sulu boyayla zihinlerinde tasarladıkları yolculuk rotalarını resmedecek. Ardından bu kâğıt lambalar, renkli kumaş ipler ve geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak açık hava balonları haline gelecek. Hayvanlarla Yolculuk atölyesinde, sergide bulunan hayvanları inceleyen çocuklar, kolaj tekniği kullanarak bu hayvanları resmedecek veya kil ve geri dönüşüm malzemeleri yardımıyla hayvanları üç boyutlu olarak tasarlayacak. Şipşak Baskı atölyesindeki minik katılımcılar ise, fotoğrafçılığın çizim ve resim gibi diğer dallardan hangi yönleriyle ayrıldığını tartışarak, çerçeve, görüş açısı, pozlama, ışık deliği ve derinlik gibi kavramlar hakkında bilgi sahibi olabilecek.

7-12 yaş grubu için hareket ve sesle fotografik ögeler
Hayalimdeki Yolculuğu Tasarlıyorum atölyesinde çocuklar yaratıcılıklarını konuşturarak etraflarındaki kâğıt, karton, kutu gibi nesnelerden oyuncaklar tasarlayacak. Canlanan Anılar: Maket Atölyesi'ndeki çocuklar fotoğraf makinesi maketi yaptıktan sonra, anılarında kalan bir seyahati resmedip, bu yolculuğun hikâyesini paylaşacak.
Fotoğraftan Harekete Giden Yol atölyesinde ise hareketle ışık ve gölge gibi fotografik ögeler deneyimlenerek, grup çalışması eşliğinde strafor topları renklendirecek ve mini tuvallerde kadraj belirleyerek kendi desenlerini tasarlayacak. Işığın Yolculuğu: Uzun Pozlama atölyesinde uzun pozlama tekniğiyle fotoğraf çekmeyi öğrenecekler.

9-12 yaş grubunda fotoğraf tartışmaları
Felsefe Atölyesi: Fotoğraf Sanatı Nedir? başlıklı atölye kapsamında, sanatçı Lale Tara'nın Botticelli'nin eseri "Venüs'ün Doğuşu"ndan ilham aldığı çalışmalarından yola çıkarak, Bir Yol Öyküsü sergisi kapsamında bulunan fotoğraflar, sanat tarihindeki önemli eserlerle bağlantılar kurularak incelenecek. 

10-12 yaş grubu geleceğin fotoğrafları
Geleceğin Fotoğrafları atölyesinde katılımcılara ışık, renk, pozlama, kontrast gibi kavramlar hakkında bilgi verilerek, fotoğrafta manipülasyon teknikleri ve kolaj çalışmaları yapılacak. Kısa bir GIF çalışmasıyla da temel seviyede animasyona giriş yapılacak.
 

Yorumlar (0)