Peaky Blinders Dizisi

KÜLTÜR-SANAT 03.09.2020, 23:22
Peaky Blinders Dizisi

Peaky Blinders dizisi, sürükleyici kurgusuyla oturup tek seferde soluksuz izlenecek nadir dizilerden birisidir. Bir çete lideriyle dedektif arasında geçen olaylar üzerine kurgulanan dizi, izleyicilerin heyecanını her zaman canlı tutmayı başarmaktadır. Senaryosu kaliteli olduğundan, izleyici kitlesi de hayli fazladır. 2013 yılında yayınlanan ve her bölümü ortalama 50-55 dakika süren dizi, ‘’Peaky Bilinders’’ isimli çetenin faaliyetlerini konu almıştır. 

Dizinin konusunun oldukça dikkat çekmesi, Birinci Dünya Savaşı dönemindeki çete, komünist ve çete karşı tarafların savaşının işlenmesidir. Birinci Dünya Savaşı sonrası bilindiği üzere İngiltere’de bölünme yaşanmıştı. Dizide, İngiltere’nin sürekli içen çetelerinin sebep olduğu bölücülük, kaliteli bir senaryoyla anlatılmıştır. Ülkeye fazlasıyla korkutucu olarak ün salmış çetelerle çete karşıtı dedektiflerin ve devletin mücadelesi sürükleyici şekilde işlenmiştir. Dizi hem ülkemizde hem de dünya genelinde geniş bir kesim tarafından beğeniyle izlenmiştir. İlk sezonu yayınlandığı andan itibaren oldukça beğeni toplayan dizinin akıcı senaryosu dikkat çekmektedir. Tommy Harper ve Otto Barhust’un ortaklaşa yönetmenliğini üstlendiği dizinin konusunun Birinci Dünya Savaşı dönemlerinde geçmesi ayrı bir beğeni toplamıştır. Dram konusunun başarıyla işlendiği dizide sevilen oyuncuların rol oynaması, dizinin izleyici kitlesini arttırmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Arka Sokaklar’daki çete ve devlet savaşlarının işlenmesine tarihi betimlemelerinde katılması, diziyi bambaşka boyutlara taşımıştır. İlk sezonu hem izleyiciler hem de eleştirmenler tarafından beğeni toplayan dizinin ikinci sezonu da yayınlanmıştır.  

İlk sezonun sürükleyici vahim olaylar dizisinin devamı olan ikinci sezonda çete üyeleri arasında çıkan anlaşmazlıkla heyecanın dozu arttırılmıştır. Yeni sezonda her yeni olay çetenin başına yeni bela açılması demekti. Bu da, izleyicileri etkileyen olayların akışını oluşturuyordu. Çete üyelerinin hırsızlıkları ve sebep olduğu acımasız olayların fazla reyting alması, Peaky Blinders dizisinin tam 5 sezon yayınlanmasının da temel sebebidir.  

Yorumlar (0)