Pandemi döneminde 'sanal' müzelerin sayısı artırılacak

Nadide eserlere ev sahipliği yapan müzelerden 17'si, yeni tip koronavirüs (COVID-19) sürecinde 'https://sanalmuze.gov.tr' adresinden internet ortamında ziyarete açıldı.

KÜLTÜR-SANAT 24.11.2020, 15:53 24.11.2020, 15:55
Pandemi döneminde 'sanal' müzelerin sayısı artırılacak

Nadide eserlere ev sahipliği yapan müzelerden 17'si, yeni tip koronavirüs (COVID-19) sürecinde 'https://sanalmuze.gov.tr' adresinden internet ortamında ziyarete açıldı.

17 müzede 'sanal' gezi imkanı

Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, İzmir Efes Müzesi, Çanakkale Troya Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Samsun Gazi Müzesi, Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Antalya Müzesi, Çorum Boğazköy Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi, Çorum, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Van müzeleri internet ortamında ziyaret edilebiliyor.

Üç boyutlu olarak kullanıcılarına kapılarını açan müzelerde, camekanlı yapıların içinde muhafaza edilen nadide eserler net bir şekilde görüntülenebiliyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, pandemi döneminde evlerinde karantinada olanların dış dünyaya daha çok ilgi duyduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın salgın döneminde sanal müze uygulamasını başlattığını hatırlatan Yazgı, "Türkiye'de 17 müzemizde sanal gezi yapılabilecek altyapıyı oluşturduk. Sanal müzelerimizin sayısını her geçen gün artıracağız. Edirne ve diğer illerimizde de kültür hazinelerimizi de sanal uygulamaya koyabilir miyiz ya da daha farklı dijital uygulamalarla neler yapabileceğimiz hususunda çalışmalarımız sürüyor." dedi.

"Dünyada önemli bir pozisyondayız"

Sanal müzelerin yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi gördüğünü belirten Yazgı, şunları kaydetti:

"Ülkemizin kültür hazinelerini, müzelerimizi, ören yerlerini daha iyi, hızlı ve güzel bir biçimde en teknolojik haliyle nasıl sunacağımızı da planlıyoruz. Salgın sürecinde bir süre kapalı kaldıktan sonra bakanlığımızın belli genelgeleri çerçevesinde müzelerimizde hem sosyal mesafe hem de hijyen hususunda belli önlemler aldık. Müzelerimiz ve ören yerlerimizde kapasiteleri tanımladık. Ziyaretçi sayılarımıza göre, ziyaretçilerimize en sağlıklı şekilde gezinti ve ziyaret imkanı sunduk. İyi bir sınav verdik. Müzelerimizi ve ören mekanlarımızı gezen ziyaretçilerimizden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Eleştirilerle ilgili de hemen düzeltmeleri gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde Avrupa ve hatta dünyada kültür turizminde çok iyi pozisyonlara geldik."





Yorumlar (0)