Osmanlı’nın en eski eseri Mihalgazi'nin kılıcı, Harbiye Askeri Komutanlığı’nda sergileniyor!

Osmanlı Devleti’ne ait en eski eser olarak dikkat çeken ve yaklaşık 700 yıllık bir eser olan Mihalgazi’nin kılıcı, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda sergi severlere sunuluyor. Yaklaşık 1 kilo 100 gramlık bir eser olan kılıç, pandemi nedeniyle müzenin sanal gezisinden de görülebiliyor.

KÜLTÜR-SANAT 29.03.2021, 12:05
Osmanlı’nın en eski eseri Mihalgazi'nin kılıcı, Harbiye Askeri Komutanlığı’nda sergileniyor!

Türkiye topraklarının eski sahibi Osmanlı Devleti’nden günümüze kalan en eski eseri, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda ziyaretçilerini bekliyor. Yaklaşık 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Mihalgazi’nin kılıcı, pandemi nedeniyle müzenin kapalı olmasından kaynaklı sanal ortamda da görülebiliyor. Hem Osmanlı tarihi açısından hem de müze için kılıcın önemli bir eser olduğundan söz eden Müze Müdürü Albay Ömer Faruk Arslan, kılıcın dövme demirden yapılmış olduğunu ve yaklaşık 1 kilo 100 gram ağırlığında ölçüldüğünü söyledi.

Müzede 55 bin eser bulunuyor

Daha önceden Orhan Gazi'nin miğferinin en eski eser olduğu bilinirken, şimdi bu durum Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı envanter güncellemesi sonucunda değişime uğradı. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda yaklaşık 55 bine yakın eser bünyede bulunuyor.



Sanal ortamda da görülebilen müze eserleri arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcı, Yavuz Sultan Selim’in kılıcı ve İstanbul’un fethi döneminde yaşanan durumlardan ötürü Haliç’e gerilen zincir de bulunuyor.

Mihalgazi’nin Osmanlı dönemine önemli katkıları biliniyor

Köse Mihal yani diğer adıyla Abdullah Mihalgazi’ye ait olan 700 yıllık kılıç, ziyaretçileri yeniden heyecanlandırdı. Mihalgazi, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarındaki ilerlemelerde önemli katkıları olduğu biliniyor. Müzede ayrıca 1389 yılındaki Kosova Meydan Muharebesi’nde kullanılan sancak, İngiliz ve Fransızların gemi bandıraları ve Hüseyin Avni Bey’in kanlı üniforması gibi eserler de dikkat çekiyor.


Yorumlar (0)