Osmanlı’nın Balkanlar’daki imzası: Saraybosna 

Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’a yansıttığı ruhu olarak bilinen Saraybosna, ahşap evlerini, köprülerini ve camilerini o günden bu yana korumaya devam ediyor. 

KÜLTÜR-SANAT 14.05.2021, 11:07 15.05.2021, 18:25
Osmanlı’nın Balkanlar’daki imzası: Saraybosna 

Osmanlı İmparatorluğu’nun ayak bastığı her toprağa imzasını işlediği biliniyor. Balkanlar’ın güzel şehirlerinden Bosna Hersek de Osmanlı mührünü taşıyan bölgelerden biri. Ülkede yer alan Saraybosna, Osmanlı döneminde inşa edilen ahşap evleri, camileri, taş köprüleri ve pek çok Osmanlı simgesini korumaya devam ediyor.



Yüzlerce yıldır korunan tarihi yapılar, Osmanlı’nın dünyaya miras bıraktığı yüz binlerce yapıdan yalnızca birkaçı.



1463’ten bu yana

Osmanlı ruhunun işlendiği yapıların ilkinin 1463 senesinde Saraybosna’da yapıldığı biliniyor. Osmanlı’nın Bosna Hersek hakimiyetini ele geçirmesinin ardından bölgede iyileştirme çalışmalarının başladığı ve koskoca bir şehrin yeniden inşa edildiği tarih yazıtlarında yer alıyor.



Saraybosna’da yer alan Türkiye Büyükelçiliği Dini Hizmetler Başkanı Dr. Yunus Keleş: “Fatih Sultan Mehmet’in Bosna Hersek’i fethetmesiyle birlikte İslam hoşgörüsü buraya da yayıldı. Bosna Hersek, Osmanlı açısından önem taşıdığı gibi bugün de Türkiye açısından önem taşıyor. Ülkede Saraybosna’dan Tuzla’ya kadar pek çok kentte Osmanlı izi görülüyor. Burası bize ecdadımızdan emanet. Burası, bizim bir parçamız. Hemen hemen her ilçede ve hatta her köyde Osmanlı’nın bir parçasını görmek mümkün. Bosna Hersek’i işgal edenler Osmanlı mirası yaşam alanlarını yakıp yıkmış olsa da Osmanlı, burayı fethettiğinde hiçbir bölgeye dokunmamış aksine yeniden inşa edilmesini sağlamıştır.” 



“Gazi Hüsrev Bey Camisi oldukça değerli”

“Osmanlı idaresine geçen Saraybosna’da inşa edilen ilk yapının Gazi Hüsrev Bey Camisi olduğu biliniyor. Ülkedeki en güzel mimarilerden biri de bu. Cami hem turistler hem de şehir sakinleri tarafından çok ilgi görüyor. Bu cami, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa ettirilmiş ve zamanında kentin ‘kalbi’ konumundaymış.”

Yorumlar (0)