Osmanlı yadigarı hanlar onarılmayı bekliyor

Irak'ın Kerkük şehrinde tamamı Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait kaderine terk edilmiş çok sayıda han bakıma muhtaç halde.

KÜLTÜR-SANAT 08.12.2022, 01:31 09.12.2022, 08:06
Osmanlı yadigarı hanlar onarılmayı bekliyor

Kentin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak sayılan bahse konu hanlar bakımsızlık sebebiyle yok olma tehlikesi altında.

Bir dönemler büyük rağbet gören hanlar ve içindeki dükkanlar günümüzde esnaflarca depo olarak kullanılıyor.



Kerkük'te 250 senelik hanlar

Kentteki Büyük Yaka'da yer alan Hacı Hamit Hasan Paşa Hanı'nın sahibi olan Aydın Ağa Gedik, şöyle konuştu: 

"Benim hanımın yanında minimum beş han daha var. Aralarında 250 senelik olanlar mevcut. Kerkük geliştikten sonra tarihi hanlara olan ilgi azaldı. Hanların onarılması çok zor ve maliyetli. Yardım kuruluşlarının ya da devletin desteğine ihtiyacımız var.

Hanların büyük bölümü yıkılmak üzere. Bunlar ata yadigarı. Bu mirasa sahip çıkmak lazım. Çok eski olduğu için onarırken zarar görmemesi gerekiyor. Devlet destek vermeli, bu ata mirası yok olmamalı."



50 handan 15'i ayakta kalabildi

Yazar, araştırmacı ve tarihçi Necat Kevseroğlu ise kentteki hanların neredeyse tümünün Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edildiğini kaydetti.

Kevseroğlu, şöyle devam etti:

"Kerkük'te bir zamanlar 50 han vardı fakat şimdi 15 tane kaldı. Eskiden otel olarak kullanılıyorlardı. 

Hamit Hasan Paşa Hanı, Kervancılar Hanı, Kirdarlar Hanı, Hurma Hanı, Kale Han ve Bayaz Han tüm zor koşullara karşın hala ayakta. 

Kerkük son dönemlerde ekonomi ve güvenlik yönünden istikrarlı bir kent. Özellikle havalimanından uçuşların başlamasının ardından bu yapıların turizme kazandırılması gerekiyor. 

Kayseri Çarşısı, Kerkük Kalesi'ndeki Türk şehitliği ve kalenin bir bölümünü onaran Türkiye'ye teşekkür ediyoruz."

Yorumlar (0)