Oscar Ödülleri, 93. kez bu akşam sahiplerini buluyor!

Her yılın Şubat ayı sonunda düzenlenen, ancak bu yıl salgın nedeniyle Nisan sonuna ertelenen Akademi Ödülleri, 25 Nisan gecesini 26 Nisan sabahına bağlayan zaman diliminde düzenlenecek. İşte gecede aday olan filmlerden, oyunculardan, düzenden ve ödül verecek sanatçılardan detaylar…

KÜLTÜR-SANAT 25.04.2021, 14:37 25.04.2021, 18:14
Oscar Ödülleri, 93. kez bu akşam sahiplerini buluyor!

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen ve doksan iki yıldır Hollywood sinema sektöründe büyük önem taşıyan Oscar Ödülleri, 93. kez sahiplerini bulacak! Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle ödül törenleri, beklenmedik biçimlerde ve beklenmedik tarihlerde düzenlendi. Normalde her yılın Şubat ayı sonunda düzenlenen Oscar ödülleri, bu yıl Nisan ayı sonuna kaydırıldı. Bu kararla; hem film yapımcıları, filmlerini daha rahat bir zaman diliminde izleyiciyle buluşturdu. Hem de Akademi üyeleri, salgına karşın daha önce yıllardaki tören düzeninde daha sağlıklı nasıl bir alan yaratabileceği üzerine tartıştı. İşte zaman geldi çattı ve birkaç saat sonra ödüller, sahiplerine verilecek. İşte ödül töreni gecesinden merak edilen detaylar…



Tören saat 03.00’da başlayacak

Bu yıl diğer törenlerden farklı olarak yüz yüze bir tören yapılacak olan Oscar Ödülleri için, iki mekan ayarlandı. Biri her yıl törenin mekanı olan ve Hollywood Kaliforniya’da bulunan Dolby Tiyatrosu, diğeri ise Los Angeles’ta bulunan ve bir çok filme ev sahipliği yapmış Union Tren Garı. Bu yıl Oscar töreninin yapımcılığını üstlenen Steven Soderbergh, törene katılacaklar için virüs testinin yapılacağını, mesafe önemleri alınacağını ve virüse karşı önemli bir tören yaşanacağının garantisini vermişti. Yapımcılar arasında Soderbergh’in yanı sıra, Stacey Sher ve Jesse Collins de bulunuyor. Bu gece başlayacak olan Oscar heyecanı, asıl olarak 26 Nisan Pazartesi sabahı saat 03.00’da başlayacak. 



Adayların değişimli olarak tören alanında bulunmalarına karar verilirken, Ödül sırası geçen adaylar da avluya çıkacak. Çevrimiçi katılımın olmayacağı törende, ayrıca kırmızı halı için Union Station'da alışılmışın dışında bir geçit yapılacak. Birden fazla kişinin gecede sunuculuk yapacağı belirtilirken, adayların hangilerinin törene gelip gelmeyeceği ise belirsiz. Ödül verecek olan sanatçılar ise, geçen yılın ödül alan sanatçılarından oluşuyor. ‘Parazit’ ile geçen yıl ödüllere doyamayan Bong Joon Ho’nun yanı sıra, geçen yıl oyunculuk dalında ödül alan Renee Zellweger, Joaquin Phoenix, Laura Dern ve Brad Pitt de ödül verecek isimler arasında. Ayrıca ödül vereceği diğer isimleri ise Regina King, Angela Bassett, Halle Berry, Zendaya, Reese Witherspoon ve Harrison Ford gibi isimlerden oluşuyor.



En çok adaylığı olan film, 10 adaylıkla ‘Mank’ oldu

93. Oscar Ödülleri’nin adaylarına bakıldığında en çok adaylığı ise 10 adaylıkla, dijital platformda yayınlanan ve David Fincher’ın yönettiği ‘Mank’ filmi aldı. Daha önce yarıştığı törenlerde çok ödüle kavuşamayan ama çok adaylık alan Mank’ın, Oscar’da teknik dallarda şansı olduğu düşünülüyor. Diğer döül törenlerinden yüzü gülerek ayrılan ve Chloe Zhao’nun yönettiği ‘Nomadland’ filmi de şansı yüksek filmlerden. 4 adaylığı olan filmle daha önce 2 kez Oscar ödülü kazanan Frances McDormand, yeniden ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında adaylık yakaladı. Ayrıca iki kadın yönetmenin aynı anda ‘En İyi Yönetmen’ dalında aday olması da dikkat çekerken, bu dalda aday olan yönetmenler ‘Nomadland’ ile Chloe Zhao ve ‘Promising Young Woman’ filminin yönetmeni Emerald Fennell oldu. Ayrıca Chloe Zhao, bu kategoride aday olan Asya kökenli ilk kadın yönetmen oldu.



Bu yıl da ilkler damga vurdu

Bu yılk, adaylıklarda dikkat çeken bir diğer film ise, Lee Isaac Chung’un yazıp yönettiği ‘Minari’ filmi oldu. Kore dilinde çekilen film, aslında ABD yapımı olarak yapıldı ve 6 dalda adaylık elde etti. Ekibinin tamamı Asyalılardan oluşan film, bu özelliyle ‘En İyi Film’ dalında aday olan ilk film olarak dikkat çekti. En İyi Erkek Oyuncu dalında ise iki tane ilk var. ‘Sound of Metal’ filmindeki rolüyle Riz Ahmed, bu dalda aday olan ilk Müslüman oyuncu oldu. ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında iki kez aday olan ve iki kez ödülü kucaklayan Mahershala Ali de, kendi dalında ilk Müslüman aday olmuştu. En İyi Erkek Oyuncu dalı adaylarından olan ‘Minari’ nin oyuncusu Steve Yeun ise, kategoride aday olan ilk Asya kökenli oyuncu oldu.



Rol aldığı son film olan ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ filmindeki performansıyla birçok ödül töreninden ödül toplayan Chadwick Boseman, ölümünden sonra ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında aday olan bir oyuncu oldu. Bu özelliğiyle Boseman, James Dean, Massimo Troisi, Peter Finch, Spencer Tracy, Jeanne Eagels, Heath Ledger, Ralph Richardson ve Peter Finch gibi ünlülerin arasına girdi. Filmin diğer oyuncusu ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında aday olan Viola Davis ise, Oscar’a en çok aday olmuş Afrikalı-Amerikalı kadın oyuncu oldu. Hatırlanacağı üzere Davis, 2016 yılında ‘Fences’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ Oscar’ı almıştı. Bu yıl ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dalında aday olan Olivia Colman ve Glenn Close, 2019 yılında da ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında birbirlerine rakip olmuşlardı. Bu yıl ayrıca aday olan filmlerin çoğunluğunu, dijital platformlarda yayınlanan filmler oluşturdu.

Yorumlar (0)