Oscar adayı kısa filmin, Türk filmi Görülmüştür’e benzediği iddia edildi!

2019 yılında bir çok ulusal ve uluslararası film festivalinden ödüllerle dönen Görülmüştür filminin yaratıcı ekibi, kısa film The Letter Room hakkında intihal davası açmayı düşünüyor. Oscar adayı olarak da yarışan kısa filmin kendi filmlerine bire bir benzer olduğunu belirten Görülmüştür ekibi, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Durumun ortaya çıkmasının ardından olay, Yurt dışında da yankı bulmaya başladı.

KÜLTÜR-SANAT 26.04.2021, 14:04 27.04.2021, 13:58
Oscar adayı kısa filmin, Türk filmi Görülmüştür’e benzediği iddia edildi!

Başrollerini Berkay Ateş, Saadet Işıl Aksoy ve Füsun Demirel gibi oyuncuların paylaştığı, yönetmenliğini Serhat Karaaslan’ın yönettiği Görülmüştür filmi, 2019 yılında birçok festivalde yarışmış ve yarıştığı ulusal-uluslararası festivallerin birçoğundan ödülle ayrılmıştı. Türk izleyicisi tarafından da oldukça beğenilen film, şu sıra bir intihal davasıyla gündeme geldi. 2021 yılında izlenmeye başlayan ve yönetmenliğini Elvira Lind’in üstlendiği kısa film ‘The Letter Room’ yani Türkçe adıyla ‘Mektup Odası’ filminin, ‘Görülmüştür’ ün bire bir kopyası olduğu iddia edildi.



İki filmin yüzeysel benzerlikte olduğu iddia edildi

2021 Oscar Ödülleri’nde de ‘En İyi Kısa Film’ dalında yarışan ‘The Letter Room’ filmi hakkındaki iddialar, kısa filmi izleyen izleyicilerin ve film eleştirmenlerinin dikkatini çekti. Ardından konu, ‘Görülmüştür’ filminin yaratıcı ekibinin de dikkatini çekmeye başladı. Görülmüştür filminin yönetmeni Serhat Karaaslan ve yapımcısı Serkan Çakarer, kısa filmin kendi filmlerinden bire bir kopya edildiğini ve başrol oyuncusu Oscar Isaac’ın canlandırdığı Richard karakterinin, Berkay Ateş’in canlandığı Zakir karakterine benzediğini görünce intihal konusu gündeme geldi.



Konu hakkında sosyal medyada açıklama yapan başrol oyuncusu Berkay Ateş, film ekibinin bir süredir bu konuyla ilgilendiğini ve konunun takipçisi olduklarını belirtti.



Yurt dışında da yankı buldu

Avukatları aracılığıyla Görülmüştür filminin yönetmeni Serhat Karaaslan ve yapımcısı Serkan Çakarer, “The Letter Room”un yapımcıları ve yönetmeni Elvira Lind’e bir mail gönderdiler. Durumdan rahatsız olduklarını belirten film ekibi, iki film arasında yüzeysel benzerlikler bulunduğunu mailde belirtildi. Ayrıca bu durum, yurt dışındaki basında da yankı bulmaya başladı. Oscar’a aday olan The Letter Room filmi, ödülü ‘Two Distant Strangers’ filmine kaptırdı. Bundan sonra iki filmin yaratıcı ekipleri arasında uzlaşının olup olmayacağı ise belirsiz. Eğer ki herhangi bir cevap gelmezse Görülmüştür ekibi, dava açmayı da düşünüyor. 

Yorumlar (0)