Orhan Kemal'in evi bakımsızlıktan yıkılmak üzere

Orhan Kemal'in Müfettişler Müfettişi, Evlerden Biri, Sokakların Çocuğu, Suçlu adlı romanlarını yazdığı, müze olması gereken değere sahip ev bakımsızlıktan neredeyse yıkılacak.

KÜLTÜR-SANAT 21.01.2020, 11:15
Orhan Kemal'in evi bakımsızlıktan yıkılmak üzere

Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Orhan Kemal'in 1954-1966 yıllarında kiracı olarak yaşadığı Fatih Cibali'deki kargir ev, bugün güçlükle ayakta duruyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, pek çok tarihi ev restore edilirken "Yazar Orhan Kemal Sokağı" 14 numarada bulunan ev, inşa edildiği günkü gibi duruyor. Evin dış yüzeyinde bulunan derin çatlaklar dikkat çekiyor.

Orhan Kemal'in hayatında yeri büyük

Orhan Kemal, "Müfettişler Müfettişi", "Evlerden Biri", "Sokakların Çocuğu", "Suçlu" isimli romanlarını bu evde yazdı. "50 Kuruş" isimli öyküsünde anlattığı, gazete dağıtıcısı çocuğun "Gazete, havadis!" diye seslenmesini her sabah bu evden duydu. Babasının izinden giderek kitaplar yazan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü de bu evde dünyaya geldi. Öğütçü için çok anlamlı olan, babasının kucağında daktilo başında bulundukları siyah beyaz fotoğraf da bu evde çekildi.

Öğütçü, müzeye dönüştürülmesini istiyor

9 yaşına kadar orada yaşayan Işık Öğütçü evi, "Ev fareliydi. Tavan arasında da dolaşırdı fareler. Öyle küçük değil, büyük fareler dolaşırdı. Babam onlara 'Konstantin'in fareleri' derdi. Eski Bizans semti olduğu için farelere bu ismi vermişti. Mutfağı çökertmişlerdi kemire kemire." sözleriyle anlatıyor. Evin müze olmasını isteyen Öğütçü evi satın almak adına girişimlerde bulunmuş ancak mal sahibi bu isteğine olumsuz dönüş yapmış. Aradan yıllar geçtikten sonra satın alması teklif edildiğinde ise maddi durumu uygun değilmiş.

Mahallenin eski fırıncısı, Orhan Kemal'i görmese de daktilosunun sesine çok aşina. O yılları, “Evin bitişiğinde fırınımız vardı. Biz sabah ekmek, simit atardık fırına. Evden daktilo sesleri gelirdi o saatte." sözleriyle anlatıyor. 

"Sadece satın almak yetmez"

Işık Öğütçü, "1966 yılında sabaha karşı gelip babamı o evden alıp götürdü polisler, sonra da tutuklandı babam. Babamın kişisel tarihinde çok önemli bir yeri var evin. Sadece almak yetmez, evi elden geçirilip kütüphane ya da çocuk merkezi yapılabilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)