Önemli antik kent Apemeia’da, kurtama kazısı çalışmaları yapılıyor!

Afyon’un Dinar ilçesine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan Apameia Antik Kenti’nde 2017 yılında başlatılan kurtarma kazıları devam ediyor. Efes’in ardından ikinci önemli antik kent olan Apameia’daki kazılarda, antik tiyatro ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 21.03.2021, 12:51 22.03.2021, 09:13
Önemli antik kent Apemeia’da, kurtama kazısı çalışmaları yapılıyor!

Afyonkarahisar il merkezine yaklaşık 105 kilometre uzaklıkta bulunan ve Dinar ilçesine ise 16 kilometrelik mesafede yer alan Apameia Antik Kenti,  M.Ö. 8. yüzyıla kadar dayanan tarihiyle dikkat çekiyor. 2017 yılından bu yana kurtarma çalışmalarının sürdürdü antik kent, Roma döneminden bu yana ilgi çeken önemli bir şehir olarak önem taşıyor. Apameia Antik Kenti, Tarihi İpek Yolu ile Kral Yolu'nun kesiştiği noktada bulunmasıyla da değer taşıyor.

7 bin kişilik antik tiyatro ortaya çıktı

Tarihte araştırmalara göre Seleukos, Frig, Roma ve Pers gibi uygarlıklara da ev sahipliği yaptığı belirlenen Apameia Antik Kenti’nde, bir antik tiyatro geçen günlerde ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 7 bin kişilik olduğu düşünülen, mimari yapısıyla önem taşıyan ve bir kısmı gün yüzüne çıkan antik tiyatroda kazı çalışmaları sürüyor. Bölgedeki kazı çalışmalarının ilk olarak 1986 yılında başladığını belirten Dinar Kaymakamı Selami Kapankaya, çalışmaların bir süre durduğunu ve Ege bölgesindeki ikinci antik kent olduğu belirtti. İlk kazıların Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyleyen Kapankaya, müdürlük tarafından 2016 yılında kurtarma ve temizlik kazısı çalışması yapıldığını söyledi.

Turizme kazandırılacak

Çalışmaların Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez başkanlığında yürütüldüğünü söyleyen Kapankaya, 2017 yılından bu yana ise çalışmaların uzman ekip tarafından devralındığını aktardı. Antik kentin turizma kazandırlması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Kapankaya, ayrıca antik tiyatro çevresinde de başka tarihi eserler ve binalar olunabileceğini aktardı. Antik kentin Dinar ilçesine de turizm açısından büyük değer vereceğini söyleyen Kapankaya, çalışmaların tamamlanmasının ardından Apameia’Nın yerli ve yabancı turistlere hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)