Nobel ödüllü Japon yazar Kenzaburo yaşamını yitirdi: İşte hayatı ve eserleri

Nükleer silahların Japonya'da yol açtığı yıkıma dikkat çeken eserleriyle tanınan ve 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Japon yazar Kenzaburo Oe'nin 88 yaşında hayatını kaybettiği duyuruldu. Mart 2011'deki Fukuşima felaketi sonrası nükleer santrallerin kapatılmasını talep eden imza kampanyasının sesi olan Japon yazar, düşüncesini, "Nükleer reaktörlerin yapımı, Hiroşima kurbanlarının anısına ihanettir!" diyerek dile getirmişti.

KÜLTÜR-SANAT 13.03.2023, 12:40 Hakan Öksüz
Nobel ödüllü Japon yazar Kenzaburo yaşamını yitirdi: İşte hayatı ve eserleri

İlk eserini 1957 yılında yayımlatan ve 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Japon yazar Kenzaburo Oe, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Açıklama, Japon yayınevi Kodansha'dan geldi. 1935 doğumlu yazarın geçmişine dair bilgiler verildi. Fransız edebiyatı eğitimi gören yazarın, henüz 23 yaşında Akutagawa Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğü kaydedildi.

Nükleer silahların Japonya'da neden olduğu yıkıma dikkat çekti

Kenzaburo Oe, 1968 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Kawabata Yasunari'nin ardından 1994'te bu ödüle layık görülen ikinci Japon yazar oldu. Hiroşima Notları (1965) ve Okinawa Notları (1970) isimli eserlerinde nükleer silahların Japonya'da yol açtığı yıkıma dikkat çeken Kenzaburo, sosyal ve siyasi görüşleriyle ülkesinin sembol edebiyatçılarından biri oldu. 

"Nükleer reaktörler, Hiroşima kurbanlarının anısına ihanettir!"

Savaş karşıtı olan Kenzaburo, bu amaçla 2004'te "Madde 9 Birliği" adlı sivil hareketi oluşturdu. Savaş karşıtı anayasasının korunması için Japon hükümetine çağrıda bulunan ünlü yazar, 2011'de yaşanan Fukuşima felaketi sonrası başlatılan "nükleer santraller kaldırılsın" talepli kampanyanın sesi oldu. Kenzaburo, "Nükleer reaktörlerin yapımı, Hiroşima kurbanlarının anısına ihanettir!" diyerek görüşünü güçlü şekilde dile getirdi. 

Kenzaburo Oe'nin bazı eserleri 

Modern Japon edebiyatının saygı duyulan isimlerinden biri olan Kenzaburo Oe, engelli bir bebeğin babasının bunalımını konu edindiği Kişisel bir Sorun (1964) adlı yarı otobiyografik eserle yankı uyandırmıştı. Kenzaburo Oe'nin bazı eserleri şunlardır:

  • Kurbanı Beslemek (1957),
  • Sessiz Çığlık (1967),
  • Delilikten Kurtar Bizi (1969),
  • Ayağa Kalk Genç Adam (1983).

 

Yorumlar (0)