Nirvana grubuna açılan istismar davasında karar

ABD'li müzik grubu Nirvana'nın 1991 yılında piyasaya sürülen Nevermind albüm kapağındaki bebeğin, 30 sene sonra cinsel istismar iddiasıyla açtığı dava reddedildi.

KÜLTÜR-SANAT 04.01.2022, 20:56
Nirvana grubuna açılan istismar davasında karar

İngiltere medyasında yer alan habere göre, California'da yargıç Fernando M. Olguin, söz konusu albümün kapağındaki 'çıplak' bebek Spencer Elden'ın gruba açtığı davayı reddetti.

Nirvana, Aralık 2021'de fotoğraf sebebiyle olumsuz şeyler yaşadığını, 'kalıcı ve aşırı duygusal sıkıntı' içerisinde olduğunu dile getiren Elden'ın argümanlarının yersiz olduğunu belirterek davanın düşürülmesi amacıyla başvuruda bulundu. 

Grubun yaşayan üyeleri Krist Novoselic ve Dave Grohl ile Kurt Cobain'in eşi, kapak fotoğrafını çeken Kirk Weddle'ı temsil eden avukatlar, 'Elden'ın albüm kapağında bulunan fotoğrafının 'çocuk pornografisi' olduğu iddialarının ciddi olamayacağını' dile getirdi. Avukatlar, albümü satın alan herkesin 'Elden'ın teorisine bakılırsa suçlu olacağını' kaydetti.

Birkaç sene öncesine kadar Elden'ın 'Nirvana bebeği' olmaktan dolayı zevk aldığını aktaran avukatlar, "Fotoğrafı ücret karşılığından tekrar canlandırdı, albümü dövme yaptırdı, albüm kapaklarını imzaladı, bu hususta söyleşilere katıldı, bu ilişkiyi kadınları tavlamak için kullandı." diye konuştu.

Avukatlar, her ne olursa olsun 2011'de zaman aşımı süresinin dolduğunu, yeni dava açmak için 10 sene kadar geç kalındığını savundu. 


(Kurt Cobain)

Reddedildi

Davanın düşürülmesi istemine itiraz etmek için 30 Aralık 2021'e kadar süresi olan Elden, itirazda bulunmadı.

Bunun neticesinde yargıç, davayı reddetti. Genç adama 13 Ocak'a kadar ek süre verildi.

Elden, henüz birkaç aylıkken bir havuzda çekilmiş olan çıplak fotoğrafının izin alınmadan kullanıldığını iddia etmiş, 15 grup mensubundan 150 biner dolar tazminat talebiyle dava açmıştı.

Dünya genelinde 30 milyonu aşkın satış rakamına ulaşan Nevermind albümünün kapağında, genç adamın bebekken çıplak bir şekilde havuzda olduğu ve önüne dolar ile olta sallandırıldığı görülüyor.

Gruba dava açan genç adam, albümün 10, 17, 20 ve 25. yıldönümlerinde söz konusu pozu defalarca kez tekrarlamıştı.

Yorumlar (0)