Niğde’de tarihi keşif! 9 bin 300 yıllık…

Niğde’de bulunan Sırçalıtepe Höyüğü’nde, en az 9 bin 300 sene öncesine ait kalıntılar ortaya çıktı. 

KÜLTÜR-SANAT 27.08.2022, 10:19 27.08.2022, 10:22
Niğde’de tarihi keşif! 9 bin 300 yıllık…

Sırçalıtepe Höyüğü’nde heyecan verici bir gelişme yaşandı. Bölgede kazı çalışmalarını yürüten Kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dıç Dr. Semra Balcı, Sırçalıtepe’de tarihi kalıntılara eriştiklerini ve bunların en az 9 bin 300 yıllık olduğunu belirtti.

“Bazı obsidyen aletler, kemikler ve boncuklar bulduk”

Bölgede 2016 yılında ilk yüzey araştırmalarına başladıklarını belirten Balcı, “Şu ana kadar çok önemli çalışmalara imza attık. Alan çalışmalarımız kapsamında mimariye ait yeni detaylara ulaştık. Burada yerleşik hayatta ve günlük aktivitelerde değerlendirilen bazı obsidyen aletler, kemikler ve boncuklar bulduk. Kemik aletler arasında birçok farklı çeşit bulunuyor. Bunlar genellikle delik açmak için ya da sepet yapmak için kullanılan parçalardır” şeklinde konuştu. 

“Bu tarz bir objeyi geçmiş yıllarda hiç görmemiştik”

Bu yıl bölgede yapılan çalışmalarda yeni keşiflere ulaştıklarını belirten Balcı, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz keşifler arasında bezemeyle şekillendirilmiş bir kemik bulunuyor. Bu tarz bir objeyi geçmiş yıllarda hiç görmemiştik. Bu sene bir ilk oldu. O sebeple bizim için heyecan verici bir gelişme. Kazıyla yapılmış bezemelerin çok düzgün olduğunu görüyoruz. Objenin kenarlarında bazı kırıklar var, o sebeple şeklini tam olarak kestirebilmek güç. İlerleyen çalışmalarda benzer objeler çıkarsa daha net bir bilgi sahibi olabiliriz” ifadelerini kullandı. 

“Bu objeler, 9 bin 600-9 bin 300 yıl öncesine dayanıyor”

Kazı alanında bulunan bazı objelerin tarihine ilişkin de bilgiler paylaşan Balcı, “Burada baskı düzeltili oval ok uçlarının eşsiz örneklerini bulduk. Öte yandan Sırçalıtepe’de 2 farklı örnek üzerinden radyo karbon tarihlendirmesi yapıldı. Bu objeler, 9 bin 600-9 bin 300 yıl öncesine dayanıyor. Burası şu an kent sınırları içerisinde en eski yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Bu tarihlere kadar uzanan başka kazı çalışması şu an yok. Niğde’nin en eski yerleşim yeri olması açısından tarihi bir keşif diyebiliriz” şeklinde konuştu. 

“Milattan önce 8’inci bine tarihlenen bir yerleşim noktası”

Çalışmalarda mimariye ait önemli keşifler yapıldığını belirten Balcı, “Mimariye ait kalıntılar, kazı alanının doğusunda çıkarıldı. Bu bölgede yan yana bulunan ve kerpiç duvarlardan oluşan oda tarzı mekânlar bulundu. Duvarlar taş ve kerpiç kullanılarak yapılmış. Bu seneki faaliyetlerimizde bunu ağırlıklı olarak gözlemleme şansına sahip olduk. Milattan önce 8’inci bine tarihlenen bir yerleşim noktası burası”  dedi. 

Yorumlar (0)