Niğde'de bulundu: Demir Çağı'na ait

Roma dönemine ait yaşam alanları ve Hititlere ait orijinal kerpiçler bulunan Niğde'ye bağlı Ulukışla ilçesinde bulunan Porsuk köyü yakınlarındaki Porsuk-Zeyve Höyük'te, bu seneki kazılarda, Demir Çağı'na ait sıvı kalıntıları ve surlara ulaşıldı.

KÜLTÜR-SANAT 10.08.2021, 21:39 12.08.2021, 10:23
Niğde'de bulundu: Demir Çağı'na ait

Niğde'nin en eski kazı alanı olan Porsuk-Zeyve Höyük'te Fransız Arkeoloji Enstitüsü'nün Türk makamlarından aldığı izinle 1968 yılında başladığı çalışmalar sürüyor.

Demir Çağı'na ait kalıntılar bulundu

Milattan önce 8. yüzyıla tarihlenen, büyük bir kum taşına yazılmış Hitit hiyeroglifleri, Hitit döneminde garnizon olarak kullanılan, gözetleme kuleleri ve surların bulunduğu höyükte, bu sene 8 Temmuz tarihinde başlayan kazı çalışmalarında, Demir Çağı'na ait sıvı kalıntıları ve kale surları ortaya çıkarıldı.

2 yıl önceki kazılarda da önemli yapılara ulaşılmıştı

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Claire Barat, basın mensuplarına, höyükte 2 yıl evvelki kazılarda, Roma döneminden kalma 2 bin 100 senelik ev, kiler, saklama kapları ve odalar bulunduğunu anımsattı.

"Bu yıl çok mutluyuz..."

COVID-19 (yeni tip koronabirüs) salgını sebebi ile geçtiğimiz sene çalışmalara ara verdiklerini dile getiren Barat, "Bu yıl çok mutluyuz çünkü buradayız ve çalışmayı sürdürüyoruz. Bu yıl Demir Çağı surları ile Roma evlerinde kazı yapıyoruz. Porsuk-Zeyve Höyük çok önemli bir sit alanı. Demir Çağ surları, Hitit surları, Roma ve Bizans dönemi, Helenistik dönemi eserleri var. Bu yıl Demir Çağı'na ait surlar ve çok önemli olan orijinal Demir Çağı'na ait sıva kalıntılarını keşfettik. Şimdi acil koruma yapıyoruz çünkü çok toz ve rüzgar var. Kışın da çok kar yağıyor. Bu yüzden acil çalışma yapmak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Hitit dönemine ait yerleşim yerleri bulundu

Barat, höyükte milattan önce 1650'li yıllarda Hitit dönemine, milattan önce 1200-400 seneleri arasında da Demir Çağı dönemine ait yerleşim yerleri bulunduğuna vurgu yaptı.

Höyüğün 4 hektar büyüklüğünde olduğuna işaret eden Barat, "Burada kuleler ve surlar vardı. 2 yıl evvel kule ve surlarda koruma yaptık. Bu yıl da koruma çalışmalarını sürdürüyoruz. Aynı zamanda yaptığımız kazılarda Demir Çağı'na ait kale var." ifadelerini kullandı.

















Yorumlar (0)