Netflix: Türk kültürüne duyulan ilgi artıyor

Netflix tarafından yapılan bir araştırma, platformda yayınlanan Türk yapımı dizi ve filmlerden dolayı Türk kültürüne gösterilen ilginin arttığını ortaya koydu. Edinilen bilgilere göre Türkçeye ilginin en çok arttığı ülke ABD oldu. İşte 7 ülkede yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar...

KÜLTÜR-SANAT 26.12.2022, 11:17 Hakan Öksüz
Netflix: Türk kültürüne duyulan ilgi artıyor

Popüler yayın platformu Netflix, Türk yapımlarının kültürel etkilerini incelemek için 7 ülkede "Kültürel Yakınlık Araştırması" yaptı. Türk yapımlarını izleyen yabancı kişilerin, Türk kültürüne ne kadar yakınlaştığı anlaşılmaya çalışıldı. 190 ülkede hizmet veren Netflix, şimdiye kadar en az 30 Türk yapımı dizi, film ve belgesele imza attı. 

7 ülkede Türk yapımlarıyla ilgili araştırma yapıldı

Türk yapımlarının yarattığı kültürel etkinin büyüklüğünü ölçmek için ABD, Brezilya, Şili, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya ve Suudi Arabistan'da kamuoyu araştırması yapıldı. Netflix tarafından gerçekleştirilen araştırmada 13 bin izleyiciye sorular yöneltildi. Eğlence servisinin araştırmasına göre Netflix, Türk yapımlarının görünürlüğünü artırıyor. Platforma üye olanlar, olmayanlara kıyasla Türk yapımlarını daha çok izliyor.

Türkiye'de gösterilen turistik ilgi arttı

Araştırmanın sonuçlarına göre Netflix'te yer alan film ve dizileri izleyen kişiler, Türkiye'yi ziyaret etme isteği duyuyor. Bu kişilerin, Türk yapımlarını izlemeyenlere kıyasla Türkiye'ye turist olarak gelme isteğinin 2,6 kat daha yüksek çıktığı kaydedildi. Türkiye'ye turistik ilgisi en fazla artan ülkelerin ise sırasıyla Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğu kaydedildi. Netflix'in de etkisiyle Türk kültürünün farklı coğrafyalarda popülerlik kazandığı ifade edildi. 

Türkiye ilgi en fazla ABD'de arttı

Türk yapımı dizi ve filmlerin, Türkçeye olan ilgiyi de artırdığı belirtildi. Aktarılan bilgilere göre Türk yapımlarıyla haşır neşir olanların Türkçe öğrenme arzusu, bu yapımları izlemeyenlere daha fazla. Bu kişilerin oranının, Türk yapımlarını izlemeyenlere kıyasla 4,6 kat daha fazla olduğu kaydedildi. Söz konusu yapımlar nedeniyle Türkçeye olan ilgilinin en fazla arttığı ülkenin ise ABD olduğu vurgulandı.

Edinilen bilgilere göre Netflix'teki Türk dizi ve filmlerini izleyenlerin Türk kültürüne ilgi duyma oranı, izlemeyenlere oranla yüzde 29 daha fazla. Türk mutfağı, tarihi ve edebiyatına olan ilginin de ortalama yüzde 25 oranında arttığı ifade edildi. Söz konusu yapımları izleyenlerin Türklerle tanışma isteğinin de yüzde 27 oranında arttığı kaydedildi. 

Bu yapımlar ilgi çekti

Peki dünya genelinde en çok ilgi çeken Netflix yapımı Türk film ve dizileri hangileri? Zeytin Ağacı dizisini, 45 ülkede top 10 dizi listelerine girdiği belirtildi. "Yakamoz S-245", "Aşk Taktikleri", "Sen Yaşamaya Bak", "Şahmaran" ve "Biz Kimden Kaçıyorduk Anne" gibi yapımların da yurt dışında ilgi gördüğü ifade edildi.

Yorumlar (0)