Netflix'in sevilen dizisi Atiye'ye dava açıldı!

Netflix'in sevilen dizisi Atiye'ye telif davası açıldığı öğrenildi. 

KÜLTÜR-SANAT 22.09.2020, 10:10 22.09.2020, 10:55
Netflix'in sevilen dizisi Atiye'ye dava açıldı!

Netflix'in en popüler dizilerinden biri olan Atiye'ye telif davası açıldı.

Beren Saat ve Mehmet Günsür gibi isimlerin başrollerini paylaştığı Atiye dizisine söz konusu dava, yazar Buket Uzuner tarafından açıldı. 

Buket Uzuner'in Toprak isimli romanında bulunan "Umay Nine" ile "Defne Kaman" karakterlerinin, Atiye dizisinde izin alınmadan kullanıldığı ileri sürüldü. 

Söz konusu yazarın avukatı olan Abdullah Egeli, OG Prodüksiyon hakkında gereken davayı açmak için mahkemeye başvuru yaptı. 

Abdullah Egeli, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Bir senaryo ile romanın temelini ana karakterlerin oluşturduğunu kaydeden Abdullah Egeli, olay örgüsünün söz konusu karakterler tarafından çizilen bir yolda ilerlediğini ifade etti. 

Abdullah Egeli, bunun sinema, dizi ve senaryo sektöründe aşina olunan bir mesele olduğunu belirterek, Buket Uzuner'e ait olan "Defne Kaman'ın Maceraları-Toprak" isimli romanının ana karakterlerine farklı isimler verilerek Atiye dizisinin senaryosunun oluşturulduğunu kaydetti.

Bu durumu Buket Uzuner'in "Su", "Hava" ve yazım aşamasında olan "Ateş" isimli romanlarına karşı "fikrî ihlâl" olarak nitelendiren Abdullah Egeli, yazardan izin alınmadan oluşturulan ana ve yan karakterlerin olay akışından çıkarılması halinde "Atiye" isimli bir dizinin kalmayacağına dikkat çekti. 

Abdullah Egeli, burada intihalin apaçık bir şekilde görülmediğini, Buket Uzuner'e ait romanın büyük bir "başarıyla" değiştirildiğini ve buradan bir senaryo oluşturulduğunu kaydetti.

Yapımcıların vatandaşları yanıltamadığını aktaran Abdullah Egeli, Atiye dizisinin Buket Uzuner'e ait romanın değiştirilerek işlenmesiyle ortaya çıkarıldığını fark eden izleyicilerin bulunduğunu ifade etti. 

Söz konusu sürece ilişkin OG Prodüksiyon veya Netflix'ten henüz bir açıklama yapılmadı. 

Yazar Şengül Boybaş da Atiye dizisine dava açmıştı. Söz konusu yazar, "Dünyanın Uyanışı" isimli romanından ilham alınarak çekilen Atiye dizisinin fragman, jenerik ve afişlerinde eserinin adının geçmediğini ileri sürmüştü. 

Yorumlar (0)