Muş'ta bulundu: 35 milyon yıllık

Muş'un Bulanık ilçesinde gerçekleştirilen arazi araştırmasında 35 milyon yıllık olduğu öngörülen deniz canlılarına ait fosiller bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 15.08.2021, 00:39 16.08.2021, 11:51
Muş'ta bulundu: 35 milyon yıllık

İlçeye bağlı Akçaarmut köyü yakınlarında fosiller ile ilgili inceleme gerçekleştiren MŞÜ (Muş Alparslan Üniversitesi) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, bulduğu omurgasız deniz canlıları fosillerini tür, cins ve yaş tayini için paleontologlara gönderecek.

Dölek, basın mensuplarına, uzun bir süredir bölgede çalışma yaptıklarını, geçtiğimiz yıl arazide Mollusca fosilleri bulduklarını dile getirdi.

"35 milyon yıllık olabilir"

Omurgasız deniz canlıları fosilleri ile ilgili haberler çıktıktan sonra bu sene içinde Bulanık'ta da benzer fosillerin olduğu yönünde bilgi aldıklarını dile getiren Dölek, şöyle konuştu:

"Bölgede Mollusca fosilleri beklerken Gastropod ve deniz kestanesi ile farklı türlere ait olduğu üzerinde durduğumuz fosillerle karşılaştık. Bunların 35 milyon sene öncesine ait olabileceğini düşünüyoruz. Paleontologlardan gelen bilgiler doğrultusunda, Doğu Anadolu Bölgesi'nin coğrafyasını bu yeni veriler ışığı altında yeniden yorumlayacağız. Doğu Anadolu Bölgesi coğrafyası özelinde kentimizin de paleoiklim ve paleocoğrafyası şartları hakkında yeni bilgilere, yeni verilere sahip olmuş olacağız."

"Tropikal bir deniz..."

Dölek, bulunan fosillerin tropikal bir denizde yaşamını sürdüren canlılara ait olduğunu düşündüklerini kaydederek, "Bu deniz sıcak. Yani bugünkü şartlara göre daha sıcak tropikal bir deniz. Yüksek sıcaklığa sahip. Mercanların bulunduğu, köpek balıklarının olduğu, deniz kestanelerinin yaşadığı, Gastropodların bulunduğu bir deniz veyahut bir ekolojik ortamdan söz ediyoruz. Buranın paleocoğrafyası yeni yorumların yapılmasına sebep olacaktır. 1.600 metre yüksekte fosillere denk geliniyor olması, doğal olarak buranın daha evvel deniz olduğunun işaretidir. Bizi şaşırtan özelliklerden bir diğeri de acı su veyahut göl ortamından sıcak deniz canlılarına ait fosillere geçiş olması buranın paleocoğrafyası ile ilgili belki de yeni yorumların yapılmasına sebep olacaktır." şeklinde konuştu.

























Yorumlar (0)